Az MSZP tárgyalna a Reformszövetség javaslatairól

2009.03.03. 19:20
Az MSZP támogatja a Reformszövetség javaslatainak parlamenti megtárgyalását, jelentette ki Lendvai Ildikó kedden Egerben egy sajtóbeszélgetésen.

A szocialisták frakcióvezetője közölte: arra kérik az Országgyűlés elnökét, hogy még ezen a héten adja át a Reformszövetség javaslatait a parlamenti bizottságoknak megtárgyalásra. Ugyanakkor az MSZP-nek természetesen lesznek módosító javaslatai, nem az irány, hanem elsősorban a mértékek tekintetében, tette hozzá a politikus.

Lendvai Ildikó a gazdasági válság pozitív hatásai közé sorolta, hogy a reformok szükségességét illetően megváltozott a politikai klíma. Ez azt jelenti, hogy miközben korábban a reform kifejezés szitokszónak számított, ma már a polgárok abszolút többsége szükségesnek tartja mélyreható változások bevezetését.

Sőt, a felmérések szerint az emberek 30-40 százaléka akkor is szükségesnek tartja a reformokat, ha azok negatívan befolyásolják az életét, szögezte le. Ugyanakkor most első alkalommal olyan társadalmi szövetségesek is jelentkeznek mint a Reformszövetség, ami szintén a politikai klímaváltozás jele - fűzte hozzá.

Az MSZP és a Reformszövetség közötti vitapontokat sorolva hangsúlyozta, hogy miközben az adóstruktúra átalakításának irányát tekintve egyetértenek, nem támogatják, például a leginkább a mikrovállalkozásokat sújtó egészségügyi hozzájárulás emelését.

Ugyancsak nehéz kérdésnek nevezte az állami kiadások drasztikus csökkentését, hiszen az elmúlt években a rendszerváltás óta a legnagyobb, mintegy 500-600 milliárd forintos állami kiadáscsökkentést hajtották végre. Vagyis leginkább egy önkormányzati reform szabadíthatna fel forrásokat, ám ezt gátolja a kétharmados parlamenti támogatás hiánya.

Szintén nem értenek egyet a 13. havi nyugdíj elvonásával. Nem csak azért, mert ez 8 százalékos nyugdíjcsökkentést okozna, hanem egyben a nyugdíjas fogyasztás ugyanilyen arányú szűkülését is jelentené. Ez utóbbi pedig ellentétes a magyar gazdaság érdekeivel.

Arról is szólt, hogy a Reformszövetség a meglévő állami vagyon közel teljes privatizációját javasolja, mintegy 2500 milliárd forintnyi nagyságrendben. Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy valóban most kellene ezt eladni, amikor minden csak áron alul értékesíthető?
Ugyancsak jó jelnek tekinti a válság körülményei között, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ugyanazt mondják külföldön, miszerint egy unió van - idézte fel a két politikus megnyilvánulásait Lendvai Ildikó.