Több mint ezren gyűltek a tatárszentgyörgyi temetésre

2009.03.03. 12:58 Módosítva: 2009.03.03. 17:29
Fél háromkor lett vége Tatárszentgyörgyön a nyolc napja meggyilkolt Csorba Róbert és kisfia temetésének.

A pap nem kívánt kamerákat engedni a templomba, így a menet a temető szélén található ravatalozótól kísérte apa és fia közös koporsóját a sírhelyig. A délután egykor kezdődő visszafogott és méltóságteljes szertartás a 100 tagú cigányzenekar zenéjével indult. A helyi katolikus pap után Iványi Gábor metodista lelkész mondott beszédet a felelősségről és a megbocsátásról.

A szertartáson több mint ezren jelentek meg, az ország minden szögletéből érkeztek gyászolók. Közéleti személyiségek, politikusok mellett mind az öt parlamenti párt is képviselte magát: a kormány nevében Szűcs Erika szociális miniszter vett részt a szertartáson. Csak a koszorúk elhelyezése fél óráig tartott a temetés után.

A Pest megyei településen sok tucatnyi rendőrt látott tudósítónk: a ravatalozó környékén irányították a forgalmat, illetve a temető egy részét zárták le. A gyászolók autókkal, autóbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiről. Budapestről a Roma Polgárjogi Alapítvány mellett civilek is indítottak buszokat a temetésre, a Parlamenttől pedig kisbusz vitte a képviselőket Tatárszentgyörgyre.

A múlt hétfőn feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki a falu szélén található ház. A tűz elől menekülő Csorba családra ismeretlenek vadászfegyverrel rálőttek. Az ötéves kisfiú és édesapja meghalt, egy hatéves kislány súlyosan megsérült.