Zuschlag szerint Lados hazudik

2009.03.03. 10:11 Módosítva: 2009.03.03. 11:31
Hiteltelennek, önellentmondásokkal telinek mondta Lados István vallomását Zuschlag János kedden, az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A másodrendű vádlott vallomása önellentmondásokkal van tele, és több alkalommal tételesen nem mond igazat - jelentette ki Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján.

Az egykori szocialista politikus szerint a Lados István által elmondottakból kitűnik, hogy több esetben a vádalku reménye hajtotta egykori személyi titkárát. A kihallgatási jegyzőkönyvekben nyomon követhető, hogy a másodrendű vádlott számos alkalommal jelezte együttműködési szándékát, és érdeklődött a vádalku lehetősége felől.

Az elsőrendű vádlott cáfolta, amire Lados István többször hivatkozott vallomásában, hogy tőle tudott meg bizalmas információkat az üggyel kapcsolatban. Hangsúlyozta, arra törekedett, hogy bizonyos információkat senkivel ne osszon meg, a szabálytalanságokról csupán a lehető legszűkebb kör tudjon.

A másodrendű vádlott információinak egy részét Zuschlag János Lados István kitalációjának tartja. Ezzel az volt a célja, hogy többet mondjon el, mint amit tud, annak reményében, hogy enyhébb büntetést kapjon - tette hozzá.

Számos apró részlet tartozik ebbe a körbe, például, hogy az egyesületi vezetők mennyit tudtak a pályázati tevékenységről, illetve, hogy a befolyt támogatásokból kaptak-e 10 százalékos jutalékot - mondta Zuschlag.

Zuschlag János nem sorolta a bizalmas információk közé, hogy Lados szerint tudomása volt arról, hogy telefonját lehallgatják. Legalább tíz tanú vallomásában fordul elő ez az állítás - mondta az elsőrendű vádlott, hozzátéve, hogy a telefonlehallgatásokkal kapcsolatban továbbra is megtagadja a vallomást.

Zuschlag részben elismerte a lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveinek ismertetésekor, hogy a nyomozás kezdete után aktívan szervezte a védekezést az ellene és társai ellen indult büntetőeljárás során.

A Fodor Endre tanácsvezető bíró által ismertetett beszélgetések során többször is elhangzik utalás arról, hogy Zuschlag János az ügy miatt kapcsolatba lépett a Belügyminisztériummal. Az elsőrendű vádlott azonban ismét kijelentette, ezzel a témával kapcsolatban nem kíván vallomást tenni.

Zuschlag Jánost, aki 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.