Önállóan indul az EP-választásokon a Roma Összefogás

2009.03.05. 11:47 Módosítva: 2009.03.05. 11:53
A cigányságnak saját erőből kell bejutnia a parlamentbe, hogy ne a pártok érdekeit szolgálja tovább, vélekedett az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese. A párt önálló listát állítana az EP-választásra. 2006-ban ötezernél is kevesebb szavazatot kaptak.

Önálló listát állít a júniusi európai parlamenti választásokra az MCF Roma Összefogás Párt. Kozák János, a párt elnökhelyettese szerint "a cigányság felemelkedéséhez és valós társadalmi integrációjához az összefogás az egyetlen út, ezért megmérettetik magukat az EP-választáson."

A párt a jövő évi parlamenti választásokon és az őszi helyhatósági választásokon is önállóan indul, mert véleményük szerint "el kell jönnie annak az időnek, hogy a cigányság saját erejéből juttasson képviselőt a parlamentbe, a döntéshozatali testületekbe, hogy ne pártok érdekeit szolgálja tovább a cigányság."

Kozák szerint meg kell állítani a rendszerváltozás óta tartó folyamatokat, gátat kell vetni a gyűlöletkeltésnek, a cigányellenességnek és meg kell akadályozni, hogy látszatintézkedésekkel odázzák el a cigányság életkörülményeinek javítását. Céljuk továbbá, hogy megakadályozzák a Jobbik bejutását az Európai Parlamentbe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy kik lesznek a párt választási listáján. Az MCF Roma Összefogás Párt volt az első cigány szerveződés, amely országos listát tudott állítani országgyűlési választáson. A szervezet a 2006-os parlamenti választások első fordulójában összesen 4459 szavazatot kapott az egész országban.