Kevés új arc készül Brüsszelbe

2009.03.05. 10:10 Módosítva: 2009.03.05. 11:10
A két nagy párt és az SZDSZ jellemzően olyan jelölteket állított az EP-listáik élére, akik már az első ciklust is Brüsszelben töltötték, de a Fidesz és az MSZP rangsorán is találhatók új nevek az esélyesek között. A Jobbik Morvai Krisztinát küldené ki az első helyen, az MDF Bokros Lajost akarja.

A 2004-2009 közötti ciklusban összesen 24 magyarországi képviselő kapott mandátumot az Európai Parlamentbe, ebből a tizenkettőt a Fidesz, kilencet az MSZP, kettőt az SZDSZ, egyet pedig az MDF szerzett meg. Három különböző modellt figyelembe véve azt már kiszámoltuk, hogy a fideszes képviselők aránya valószínűleg növekszik, a szocialisták aránya csökken, esetleg bejuthat a Jobbik, az SZDSZ vagy az MDF is. Most már csak 22 helye van Magyarországnak, mert új tagállamok csatlakozásával átrendezték az egyes tagországok mandátumainak számát.

Nem csupán a mandátumok aránya, a különböző listák összetétele alapján a képviselők személye is több esetben megváltozhat. Utánanéztünk, hogy a jelenleg ismert listák alapján ki juthat be a parlamentbe, illetve ki eshet ki a jelenlegi ciklus végén.

Visszaküldené képviselőit a Fidesz

Számításaink szerint a Fidesz a jelenlegi 12 helyett 14-16 mandátumot szerezhet, így borítékolható, hogy a 2004-es és az idei listát is vezető Schmitt Pál és Szájer József folytathatja európai parlamenti munkáját. Az egykori olimpikon az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség jelenlegi elnöke, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke és két másik csoport póttagja.

Gál Kinga
Gál Kinga

A harmadik helyen Gál Kinga szerepel, aki 5 éve még csak az utolsó, 12. helyen jutott ki Brüsszelbe, jelenleg az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnöke, az emberi jogi albizottság és az EU-Macedónia Vegyes Bizottságba delegált küldöttség tagja.

Gált két, hazai szinten ismertebb politikus, Áder János - aki már 2007-ben bejelentette, hogy külföldre készül - és a korábbi sportminiszter, Deutsch Tamás követi a negyedik és a hatodik helyen. Közéjük ékelődött be a 2004-ben még harmadik helyen szerepelt Surján László, aki az EU-Chile Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség alelnöke, a Költségvetési Bizottság és az Európai Unió-Latin-Amerika parlamenti közgyűlésbe delegált küldöttség tagja.

Áder és Deutsch után a 7-11. helyen jelenleg is a parlamentben dolgozó képviselők találhatók, a 12. - tehát a 2004-es utolsó bejutó - helyen szerepel ismét olyan fideszes jelölt, aki ma még nem az EP tagja. A fogyatékkal élő Kósa Ádám 2005 óta ügyvédként praktizál, 2006-tól pedig különböző, siketek érdekeit képviselő szervezetek jogi bizottságainak tagja. Kósa az első siket képviselő lehet a parlamentben, az ő és a 13. Hankiss Ágnes bejutására számításaink szerint még jó esély van, és az őket követő Győri Enikő és Bagó Zoltán is még könnyen kijuthat.

Nőuralom az MSZP-ben, Lévai mégis kimarad

Az MSZP várhatóan a 2004-es szintnél is kevesebb, mindössze 5-6 képviselőt delegálhat Brüsszelbe. A lista első három helyét nők foglalják el. A lista élén a május 1-jével külügyminiszteri megbízásáról lemondó Göncz Kinga áll, Herczog Edit és Gurmai Zita előtt. Göncz Kinga listavezetőként élete első választására készül, a külügyminiszterség előtt ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterként dolgozott, korábban az intézmény civil koordinációs politikai államtitkára volt.

Göncz Kinga
Göncz Kinga

Herczog Edit az öt évvel ezelőtti listához képest öt helyet javított, így biztos befutónak tűnik. A dobogó harmadik fokát a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke, Gurmai Zita foglalja el, két helyet javítva az előző listához képest.

Korábbi kalkulációnk alapján legfeljebb hat szocialista mandátumra számítunk, tehát a jelenleg is EP-képviselő Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula és Fazakas Szabolcs bejutására látunk még esélyt. Tabajdi három különböző bizottságban tag, Hegyi Gyula az EU-Macedónia Vegyes Bizottságba delegált küldöttség alelnöke, és két további bizottság tagja, Fazakas pedig négy bizottság és küldöttség munkájában vesz részt.

Az MSZP lista érdekessége, hogy a 2004-ben még harmadik helyen bejutott Lévai Katalin idén csak a 11. pozícióba került, ahonnan biztosra vehető, hogy nem jut vissza az Európai Parlamentbe. Lévai az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában a párton belüli ügyeskedésnek tudta be, hogy hátrébb került a rangsorban.

Nem ez volt az egyetlen konfliktus az MSZP-n belül a listaállítás kapcsán, többen nehezményezték, hogy a fiatal jelölteket kiszorították a befutó helyekről. Így fordulhatott elő, hogy az ifjúsági kvótával bíró Cserey Gyula csak a hetedik, Harangozó Gábor, a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja csak a kilencedik, tehát biztos kieső helyre került.

Beférhet a Jobbik, az SZDSZ és az MDF

A ferencvárosi választás első fordulójának eredményei alapján nem lehet pontosan megítélni az EP-szavazás lehetséges végeredményét, hiszen az MDF-et akkor kizárták és a választók ízlése is eltér az országos átlagtól. Mégis érdemes megemlíteni, hogy ha az ország Ferencvárosból állna két mandátumot szerezhetne a Jobbik, így a párt két jelöltje, Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is bejuthatna az EP-be. Morvai leginkább a Civil Jogász Bizottság létrehozása kapcsán ismert, de külföldi tapasztalattal is rendelkezik, hiszen 1995-ben az Európai Emberi Jogi Bizottság jogászaként dolgozott.

Morvai Krisztina
Morvai Krisztina

Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke, 1992-ben kezdett politizálni, tagja volt az MDF-nek, a MIÉP-nek és a 2003-ban csatlakozott a Jobbikhoz. 1999 és 2002 között kormányzati felkérésre az Illyés Közalapítvány kurátoraként a határon túli magyarok ügyével foglalkozott.

Mindössze egy képviselő megválasztását valószínűsítettünk az SZDSZ kapcsán, amennyiben sikerül megszerezniük a mandátumot, a listát vezető Szent-Iványi István kerülhet vissza Brüsszelbe. A Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség alelnöke 2004-ben második volt a rangsorban Demszky Gábor mögött, de Budapest újraválasztott főpolgármestere összeférhetetlenség miatt később lemondott.

Az idei rangsorban Béki Gabriella parlamenti képviselő foglalja el a második helyet, Demszky Gábor ismét szerepel a listán a harmadik helyen. A főpolgármestert 2004-ben Mohácsi Viktória váltotta az Európai Parlamentben, ő ezúttal a negyedik helyre került, az ötödik pedig Konrád György. Az író jelölése szimbolikus lépés a párt részéről, de a többiek elvben vállalnák a felkérést.

Nem lehet biztosra venni, hogy mandátumot szerezhet-e az MDF, de Bokros Lajos, a Horn-kormány korábbi pénzügyminisztere bejuthat az EP-be. Bokros csak március első hétvégéjén ad választ a felkérésre, de a párt március 4-i elnökségi ülésén őt javasolta listavezetőnek. A második helyen Habsburg György áll, a harmadik Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF külügyi kabinetjének vezetője, volt Los Angeles-i főkonzul, a negyedik Joó Szabolcs MDF-es politikus, agrármérnök, míg az ötödik Dávid Ibolya, a párt elnöke.

Bokros Lajos
Bokros Lajos

Annak ellenére, hogy igen kicsi a sansz arra, hogy a Munkáspárt jelöltjei mandátumokat szerezzenek a választáson, a baloldali párt 22 fős listát állított. A sort Thürmer Gyula pártelnök vezeti. A további helyeken - a teljesség igénye nélkül - találunk postást, orvost, erdészt, polgármestert és biztonsági őrt is, közülük a legfiatalabb a még tanuló, az 1989-ben született Juhász Norbert. Az EP-választáson elindul a február végén párttá alakult Lehet Más a Politika is.

Az európai parlamenti választásokat kontinens-szerte június 4-7. között tartják, a hazai szokásoknak megfelelően nálunk minden bizonnyal 7-e, vasárnap lesz a szavazás napja.

A választáson Magyarországon csak pártok indulhatnak, és 20 ezer ajánlószelvényt kell gyűjteniük a listaállításhoz.