Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

TGM vezeti a Zöld Baloldal EP-listáját

2009.03.05. 11:50 Módosítva: 2009-03-05 12:04:54
Tamás Gáspár Miklós filozófus vezeti a napokban létrehozott Zöld Baloldal nevű szövetség európai parlamenti (EP) listáját - jelentették be a tömörülést alapító szervezetek képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

A listavezető arról beszélt az eseményen, hogy a szervezet gondolatvilága az egyenlőség és a béke eszméje köré csoportosul: az első jegyében egyenlő elbánást követelnek minden állampolgárnak, de az egyes államoknak is.

Ennek részeként Tamás Gáspár Miklós szerint meg kell szűnjön az a különbség, hogy míg a kontinens nyugati felén állami támogatással mérséklik a krízis hatásait, a gazdasági összeomlás fenyegette Kelet-Európa az egyensúlyi helyzet fenntartása miatt kénytelen lemondani erről.

A béke eszméjéhez kapcsolódó céljuk a NATO feloszlatása, de az is, hogy az addig hátralévő időben se legyen Magyarország a szervezet tagja, a magyar katonákat vonják vissza a külföldi missziókból, Európát pedig tegyék atomfegyvermentes övezetté.

"Nem tartanánk érdemesnek egy újabb rózsaszín reformpárt létrehozását" - mondta Tamás Gáspár Miklós, hozzátéve, "nevetséges volna ma forradalmi frázisokat hangoztatni", ugyanakkor lesznek olyan javaslataik, amelyek meghaladják a "jelenlegi, kapitalista perspektívát".

"Ez egy európai kampány, itt nem a magyar kormányzat megváltoztatásáról van szó" - mondta, megemlítve, erőforrásokban és megjelenési lehetőségekben nem dúskáló "szerény kezdeményezés, kísérlet" a Zöld Baloldal.

Vasárnap közleményben jelentették be a tagszervezetek, hogy Zöld Baloldal néven a júniusi európai parlamenti választásokon is induló szövetséget hozott létre az Európai Feminista Kezdeményezés egy másmilyen Európáért, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Demokraták és a Fiatal Baloldali Unió.