17 országértékelő egyben

2009.03.06. 13:26
Kinek van arra ideje, hogy 17 órányi politikusbeszédet hallgasson végig arról, hogy milyen állapotban is volt az ország az elmúlt tíz évben. Segítünk, jöjjön Orbán, Medgyessy és Gyurcsány, külön, egyben, mindenféle módon.

Abba akár a Sátántangó is beleférne kétszer, egyórás szünettel, ha egymás után akárná megnézni Orbán, Medgyessy és Gyurcsány eddigi összes évértékelőjét. Megkönnyítjük a dolgát, és kiemeljük a 17 beszéd legfontosabb részeit.

A miniszterelnöki beszámolók sorát Orbán kezdte 1999-ben, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében. A Vígadóban így indult a sorozat:

"Jó estét kívánok tisztelt hölgyeim és uraim!

Valóban, régi vágya Magyarország polgárainak, hogy mindarról, amit a kormány tagjai egy-egy évben megvalósítanak, arról, amit az elkövetkezõkben terveznek és arról, hogy mindezt milyen megfontolásból teszik, mihamarabb - és lehetõleg minél pontosabban - az ország polgárai elsõ kézbõl értesüljenek. Mindeddig magam is hiányoltam az effajta beszámolókat."

És a beszéd még nem úgy fejeződött be, hogy Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! A folytatást itt látják. (Ráklikkelve megkereshető a legenedás 3, 4, 4)

Orbán is, utódai is udvarias emberek, sokszor szólítják meg szónoklat közben a hallgatóságot, de ezeket kihúztuk a szövegből, mielőtt beleöntöttük a szófelhőgyárba, mert nagyon elvitték a képet. Legnagyobb sajnálatunkra áldozatul esett ennek a Kedves barátaim, és a Tisztelt honfitársaim fordulat is. Medgyessy beszédeinek viszont így nem a Tisztelt Hölgyeim az egyik leghangsúlyosabb eleme, bár persze akinek ez hiányzik, az itt megnézheti, Orbán pedig Kedves barátaimmal ilyen.

Orbán ellenzékben is folytatta az ország állapotának bemutatását (évértékelők kormányon és ellenzékben), a miniszterelnöki értékelőt Medgyessy vette át 2003-ban, más helyszínen.

"Köszönöm a szót, elnök asszony. Köztársasági Elnök Úr! Tisztelt Ház! Önökkel együtt én is hiszek a köztársaság eszméjében. Hiszem, hogy a köztársaságban az a dolgok rendje, ha polgárainak képviselői összegyűlnek az ország Házában és összegezik, hova értünk. Ígéretemhez híven minden évben számot adunk arról, merre halad Magyarország - itt, a parlamentben."

Medgyessy csak két évértékelőt tartott, legnagyobb sajnálatunkra az útelágazás szót nem emelte ki a szófelhőrajzoló. Az európai és a modern viszont nála viszi a prímet.

Új Magyarország, új politika címmel nyitott Gyurcsány Ferenc 2005-ben, szintén az Országgyűlésben.

"Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Házelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Politikustársaim, itt a Házban! Honfitársaim, határon innen és túl! (Közbeszólás a függetlenek soraiból.) Az elmúlt két évben hagyománnyá vált, hogy a politikai évad kezdetén a miniszterelnök az ország Házában a kormánypártok és az ellenzék előtt, válaszra és kritikára is lehetőséget adva beszédet mond az ország helyzetéről, a köztársaságról. Ezt a fiatal, talán túlságosan is fiatal hagyományt szeretném folytatni."

2005 és 2008 között ez így sikerült:

És itt az idei, hogy összehasonlíthassunk egy válságbeszédet a rendes hétköznapokkal:

És akkor mindez egyben, három miniszterelnök összes évértékelője:

Végül két klasszikus. Az egyik inkább ciklus, mint évértékelő, 2006-ban hangzott el, zárt körben, a Balaton partján.

A másik sem év, hanem inkább életértékelő. Kádár János mondta el a Központi Bizottság zárt ülésén 1989. április 12-én. Bár Kádár döntően Nagy Imre árnyával vív, a kivégzett miniszterelnök nevét nem mondja ki, így hiába is keresnénk a szavak között. Viszont az jól látszik, hogy sok utalást tett Kádár az egészségére. A zavaros beszéden nem sokat ront, hogy a szavak véletlenszerűen kerültek egymás mellé.