A Vajdasági Magyar Szövetség kiakadt Sólyomra

2009.03.06. 20:30 Módosítva: 2009.03.06. 21:28
Belgrád nem örült Sólyom háromnapos márciusi vajdasági látogatásának. A köztársasági elnök lerövidítette programját, válaszul azonban a VMSZ lemondta a közös ünneplést.

Sólyom László köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége (VMSZ) pénteken lemondta a március 15-ére tervezett közös ünnepi programot. A határon túli szövetség azért döntött úgy, hogy egyedül ünnepelnek, mert a magyar államfő lerövidítette eredeti programját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében ez áll: Sólyom László március 15. és 17. között tervezett vajdasági látogatásával kapcsolatban ezen a héten azt a döntést hozta, hogy az eredeti programtól eltér, és a meghívásoknak két időpontban tesz eleget: részt vesz a március 15-i ünnepségeken, a további helyszínekre pedig még ebben a félévben ellátogat.

Mint írták, a döntésről haladéktalanul tájékoztatták a VMSZ elnökségét, amely a döntést tudomásul vette. "Az államfő sajnálattal értesül arról, hogy a VMSZ mai váratlan nyilatkozatában lemondja a március 15-ére tervezett közös programot. Sólyom László vajdasági meghívással kapcsolatos e heti döntését a szerbiai magyarság hosszú távú érdekeit, az országaink közötti jó kapcsolat fenntartását és a nemzeti ünnep közös megünneplésének célját szem előtt tartva hozta meg" - tartalmazza a közlemény.

Korábban a VMSZ elnöksége közleményt adott ki, amelyben jelezték: megdöbbenéssel és keserűséggel fogadták a magyar államfő döntését arról, hogy lerövidíti magánjellegű látogatását, ezért végül úgy döntöttek, egyedül ünnepelnek.

A határon túli magyar szervezet ugyanakkor utalt arra, hogy Sólyom László tervezett látogatását Boris Tadic szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta. A VMSZ elnöksége ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: "reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadic-kabinet fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15. és 17. között".