Elsősorban férfiak és asszonyok vagyunk

2009.03.06. 15:03 Módosítva: 2009.03.06. 15:08
Nőnek lenni nem könnyű, tudtuk meg Gyurcsány Ferenctől a szocialisták pénteki nőnapi ünnepségén. A miniszterelnök szerint a nő maga a misztérium, és valljuk be, Gyurcsányon látszott is, hogy előtte még meg tudták őrizni titkukat az asszonyok. Gurmai Zita, a szocialisták elsőszámú asszonya pedig elárulta, milyen is a magyar nő, és hogy miért pánikol a pénzpiac.

Egy jó politikai beszédet könnyű felismerni, írtuk csaknem pontosan egy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc az MSZP népszavazási kampányzáróján elmondott beszédéről. Most a nőnap megünneplése adott lehetőséget, hogy megvizsgáljuk, fejlődött-e bármit a miniszterelnök az elmúlt egy évben.

Egy jó politikai beszéd arról ismerszik meg, hogy már az elején kiderűl, miről lesz szó. "Köszöntöm Magyarország lányait" - kezdte mondandóját a miniszterelnök, azaz most a nőkről lesz szó, egy férfinak pedig lehet-e ennél kedvesebb téma. De ne siessünk ennyire előre.

Az Élelmiszeripari Dolgozók Országos Szakszervezetének Városligeti fasori székházában már negyven perccel a program kezdése előtt csaknem félház várja a sztárvendég Gyurcsány érkezését az MSZP nőtagozatának ünnepi rendezvényén. "A szocialista nő legalább lehetett fáradt, mert dolgozni dicsőség volt. Dédanyáink legalább kövérek lehetek, mert gyereket szülni dicsőség volt" - írja Rubovszky Rita. Fáradt, kövér nőkre számítva érkezünk tehát, ehhez képest életvidám nyugdíjasok sokaságába ütközünk rögtön. A szocialista asszonyok (nénik) 13:1 arányban múlják felül az ünnepségen megjelent szocialista férfiakat (bácsikat). Egy idős úr termoszából gyanúsan átlátszó, gőzőlgő löttyöt önt bádogbögréjébe.

"Senki nem véd meg a csalástól!" - sziszegi egy szocialista asszony légynapszeműveget viselő, nagymamakorú beszélgetőtársának. Amikor aztán azzal folytatja, hogy "nem volt csalás", zavarba jövünk. "Ott voltak a fideszesek" - teszi hozzá magyarázatképpen, a fideszes f-jét sziszegőssé préselve. Ha lehetne fonémával gyilkolni, ez az f tömeggyilkos fegyver lenne. Egy másik elcsípett beszélgetésből megtudom, hány kommunista volt Magyarországon. "Kun Béla, Rákosi és a Nagy Imre. Több nem volt."

Egy bácsi a "Nők joga" című, az előtérben osztogatott kötettel az ölében mered maga elé. Egy másik bácsi kettőt is vesz a másik ajándékkönyvből, a Szerepváltozások 2009 című, a Tárki és a Szociális Minisztérium közös kiadásában megjelent tanulmánykötetből. Időközben megérkezik Gurmai Zita, a szocialista nőtagozat vezetőjének egyenruhás különítménye is, akik a mögöttem lévő sorokban foglalnak helyet. Ismerve helyben rugózós vastapsukat, aggódva mérem fel a sajtópódium anyagának szerkezeti merevségét.

Hamarosan kiderül, hogy fölöslegesen aggódtam. Gyurcsány Ferenc már az érkezésével sem vált ki eufóriát, az elbizonytalanodó szocialista hívek visszafogottan induló, fokozatosan bátorodó, de önfeledt ünneplésbe át nem csapó ütemes tapssal fogadják. Beszéde aztán még nagyobb blamázs, nyitópoénját - Köszöntöm Magyarország leányait - mérsékelt derültség fogadja, arra meg már senki sem kapja fel a fejét, amikor azt mondja, "köszöntök mindenkit, mert mindenki megérdemli".

"Sok minden változott az elmúlt párszor tíz évben, volt, amit elsodort a rendszerváltozás. Jót is, rosszat is. Szerintem az jó, hogy például a nőnapot, ami egy nagyon tisztességes, jóravaló baloldali ünnep, azt nem sodorta el." El tudtunk volna képzelni lendületesebb kezdést is. Persze, a nők jogaiért már nem kell harcolni, hiszen a jogok terén "nagyjából rend van". Ámde a lehetőségek terén "nem annyira egyszerű a helyzet".

Hogy mit tehet ez ügyben a politika? Gyurcsány szerint nem jó az, ha a kormány mondja meg, mi legyen a családmodell. Családot teremteni ugyanis úgy kell, hogy "az ambíciók és a vágyak egymásra találjanak". A miniszterelnök ezt egy egészen összetett képzavarral fejezte ki. "Elsősorban férfiak és asszonyok vagyunk" - nyitotta a jó családmodelről szóló képet. "Azt szokták mondani, hogy a zsák megtalálja a foltját" - mondta, majd a tőle megszokott módon tovább boncolgatta a nem túl bonyolult képet. "Miért mondják ezt? Mert pontosan tudják hogy sokfajta zsák és sokfajta folt van" - mondta, majd a "nem lehet egy kaptafára" félmondattal tette teljessé a képzavart.

De az igazi csúcspont a beszéd tizedik percében jött el. Eddigre Gyurcsány már láthatóan zavarba jött attól, hogy nőknek kell bókolnia, válla beesett, arcára kiült a ministránsfiúk félszeg mosolya, és selypíteni kezdett, mint mindig, amikor zavarban van. "Azért az az élet hatalmas csodája, amit a nő jelent. Persze kiismerhetetlen titok minden férfinak. Azt keresi és azt kutatja. Attól válik izgalmassá, a titok, ami mindig csak megközelíthető, de soha meg nem fejthető. Arra bíztatnám őket, hogy őrizzék ezt a titkot, a misztériumot" - mondta, és látszott, hogy a nők eddig megóvták tőle titkukat. Ezután arról beszélt, hogy milyen fantasztikus is az a szeretet, amit lánytól, nejtől, anyától kaphat egy férfi. "Nőnek lenni nem könnyű" - állapította meg végül, majd arról beszélt, hogy mennyire is szeretnék a férfiak, ha nem kéne mindig megfelelniük az elvárásoknak. Egy szakálas poénnal is kísérletezett - a férfi és a nő mindig mást akar, a férfi a nőt, a nő a férfit. "Szeressenek bennünket" - zárta beszédét a valaha hallott legőszíntébb politikusi kéréssel.

Gyurcsány ezután elsietett az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére, amit a szocialista nőnap miatt tettek egy órával későbbre. A miniszterelnök után Gurmai Zita tartott zavarbaejtő beszédet, ami röviden összefoglalva a nőkről szólt. Bővebben képtelenség összefoglalni, vagy akár csak logikai kapcsolódásokat felfedezni benne. Ízelítőül idéznénk a legjavát: "Milyen a magyar nő? Elmúlt negyven és gömbölyű, hát kérem szépen, ez a magyar átlag, na. Hányan vagyunk 90-60-90-esek, hát ezt kell végiggondolni. Azt kell végiggondolni, hogy hogyan tudjuk ezt az Európai Uniót közelebb hozni hozzánk" - és így tovább. Közben megtudtuk, hogy a pénzpiac azért ideges, mert férfiak vezetik, pedig "ki kezeli a családi kasszát?"

Szerencsére pár perc múlva neki is el kellett sietnie, pedig ekkor már kisebbik fia tokszalagtágulásáról és nagyobbik fia egészséges fejlődéséről is hallottunk. A szünet után néptáncbemutató és büféebéd következett, ám ezeket, bármilyen vonzónak is tűntek, már nem vártuk ki.