Saját magát szoríthatja ki az önkormányzatokból az SZDSZ és az MDF

2009.03.06. 18:08 Módosítva: 2009.03.06. 18:34
Ugyan felére harmadára csökkentené egy, két MDF-es és két SZDSZ-es honatya által benyújtott törvényjavaslat az önkormányzati testületek számát, de a tervezet már az 5 ezer fő feletti településeket is kiszolgáltatná a pártpolitikának. Mégpedig a nagy pártok tarolnának, a kicsik, a civil szervezetekkel és a független jelöltekkel együtt kiszorulnának.

A kisebb parlament ügyében ugyan képtelenek közös nevezőre jutni a pártok, de az önkormányzati képviselők létszámának megkurtításáról születhet kompromisszum. A megegyezés alapját két SZDSZ-es és két MDF-es képvi9selő közös javaslata jelentheti. Ugyanis az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kis pártok képviselői úgy írnák át a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt úgy írnák át, hogy az a nagy pártoknak kedvez, az apróbb politikai formációkat szinte ellehetetleníti a nagyobb településeken és a kis-, illetve közepes városokban.

A Magyar Bálint és Világosi Gábor liberális, illetve Csapody Miklós és Karsai Péter MDF-s honatyák által jegyzett törvényjavaslat szerint kislistás választásokat csak ötezres lélekszámú, vagy annál kisebb településeken lehet tartani, holott a jelenleg érvényben lévő szabályozás tízezer főig alkalmazza ezt a rendszert. A kislistás szisztéma lényege, hogy nem kell pártlistát állítani, és nincsenek kompenzációs szavazatok, a jelöltek névsorát egyszerűen felírják egy lapra, és attól függően, hogy egy településen hány képviselőt (például ötöt, kilencetet, tizenegyet, stb.) választhatnak, a legtöbb szavazatot besöprő jelöltek kerülnek be a képviselőtestületbe (függetlenül attól, hogy melyik párt, civil szervezet, stb. színeiben indultak).

Így eddig a tízezer fő alatti településeken számos civil szervezet delegáltja, vagy éppen független jelölt jutott be a testületbe. Azonban ha a parlament rábólint a fenti javaslatra, akkor a pártpolitika az öt- és tízezer lakosú településeket is eluralja mégpedig úgy, hogy a nagypártok szinte monopolhelyzetbe kerülnek. Ugyanis a négy MDF-es és SZDSZ-es honatya egyben a képviselők létszámát is módosítaná, lélekszámtól függetlenül. Az ötezer főnél nagyobb településeken ugyanis kötelező lenne pártlistát állítani, és a képviselőket vegyes rendszerben (egyéni választókörzetek és kompenzációs lista) választanák. A tervezet szerint tízezer lakosig tíz képviselőből állna össze a testület, hat városatyát egyéniben választanának meg, négy pedig a töredékszavazatok alapján kompenzációs kerülne be.

Magyarán ha a nagy pártok versenybe szállnak, akkor az egyik gyakorlatilag elviszi az egyéni körzeteket, a másik a kompenzációs listát, a kis politikai formációk és a civil szervezetek, valamit a függetlenek hoppon maradnak. (Ráadásul ez a nagyobb településeken, városokban sem lenne másképp, hiszen a javaslat 10 ezer fő fölött 20 ezer lakosként növelné eggyel az egyéni képviselők számát, és 30 ezer lakosonként engedélyezne plusz egy kompenzációs helyet, Így legföljebb egy 80 ezer fős település esetében lehetne szó érdemi, egy-két mandátumot érintő megállapodásról.)

A javasolt szisztéma felére, harmadára apasztaná az önkormányzati képviselők számát, és hasonló nagyságrendben csökkennének a költségek is. A legdrasztikusabban egyébként a megyei önkormányzatokat metélnék a javaslattevők: Budapest hatvanhat fős közgyűlésétmegfeleznék, míg a legnagyobb megyék testületei legfeljebb 21 főből állhatnának, a legkisebbeké pedig 13 fő lenne. Így ezekbe a meglehetősen kevés hely miatt legföljebb a pártkáderek férnének be.