Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Vége lett a patthelyzetnek a XI. kerületben

2009.03.06. 12:31 Módosítva: 2009-03-06 19:09:04
A Fidesz egyelőre tanácstalan, végleg vesztette-e el az SZDSZ-ből kiugrott helyi képviselő támogatását. Hajdú László szavazatával Molnár Gyula polgármesternek sikerült elfogadtatni a kerület 2009-es költségvetését.

Meglepetésként érte az újbudai ellenzéket a közel egy éves szavazategyenlőség borulása. Sokáig hiábavaló próbálkozásnak tűnt, hogy a költségvetési vitában az MSZP és az SZDSZ 19 képviselője mellé Molnár Gyula polgármester új szavazatot szerezzen. Az Újbudai Városszépítő Egyesület egyik tagja, az SZDSZ-t tavaly elhagyó Hajdú László viszont mégis igent nyomott.

A XI. kerület 2009-es keretköltségvetése, amely a fejlesztések, és beruházások sarokszámait tartalmazta a napokban ment át a képviselő-testületi szavazáson. A büdzsé részleteiről, az egyes tételek tartalmáról a későbbiekben, várhatóan több lépésben tárgyal az önkormányzat.

A költségvetés elfogadása hirtelen véget vetett a kormánypártok és a Fidesz egyezkedésének. A 2008 áprilisa óta tartó patthelyzetben az ellenzék azt kérte Molnáréktól, hogy a támogatásért cserébe kapják meg az összes bizottsági és önkormányzati poszt felét. A legutóbbi egyeztetésen az is felmerült, hogy lecsökkentenék az alpolgármesterek számát, és az egyik helyet átadnák a Fidesznek. A javaslat pártokon belüli megtárgyalása érdekében felfüggesztették az egyezkedést, de mint kiderült végleg, mert az ex SZDSZ-es voksa miatt szükségtelenné vált a Fidesz-támogatás.

Kupper András, az újbudai Fidesz vezetője az Indexnek azt mondta, számára sem tiszta, hogy az elmúlt hónapokban rendre az ellenzékkel együtt szavazó Hajdú miért járult hozzá a költségvetés elfogadásához. A fideszes képviselő szerint velük nem közölték, hogy az időközben egy kilépett MDF-essel új frakciót alapító volt szabad demokrata végleg visszaállt a kormányoldalra, vagy erre az egyetlen ügyre vonatkozott az alku.

Nem velem tol ki az, aki meg akarja akadályozni a kerület költségvetésének megszavazását, hanem a kerülettel - nyilatkozta Molnár Gyula. A XI. kerület polgármestere elfogadhatatlan, hogy valaki anélkül, hogy valódi érveket mondjon, egy városrész működőképességével játszik. Molnár szerint ugyanis a sok milliárdos büdzsé késleltetése összesen 142 milliós vitatott tétel ürügyén elfogadhatatlan.

Úgy tűnt, hogy a szavazategyenlőség miatt Újbudán be lehet temetni az árkokat, de mostanra kiderült, hogy még mélyebbek lett - állította az Indexnek Hajdú László, aki a kerületi ügyek mély és szükségtelen átpolitizáltságával magyarázta döntését. Hajdú kijelentette, áprilisban egy pártot hagyott ott, nem egy világnézetet, döntése miatt nem lett jobboldali. A Szőke Lászlóval létrehozott városszépítő frakcióban az ügyek tartalmi kérdéseit szem előtt tartva döntenek arról, hogy elfogadják-e, és azt sem zárták ki, hogy szükség esetén a két tag kétfelé szavaz. Hajdú elmondta, tudatában van annak, hogy pletykák keringenek a szavazatának megvásárlásáról, de mint fogalmazott, ezeket annyira színvonaltalan támadásoknak tarja, hogy szerinte nem is szükséges reagálni rájuk.