Megrendelésre támadták meg Cozmát?

2009.03.07. 16:05 Módosítva: 2009.03.08. 15:59
A Gazeta Sporturilor román sportlap szerint egy ismert veszprémi vállalkozó állhat Marian Cozma meggyilkolása mögött. A lap szerint Cozma a Patrióta Lokálban összeszólalkozott egy nővel, aki az üzletember testvérének volt a barátnője. Állítólag azért hívta a helyszínre az enyingi bandát, hogy megleckéztessék a román beállóst, de elszabadultak az indulatok.

Marian Cozma gyilkosait egy ingatlanprojektekkel foglalkozó ismert veszprémi üzletember hívta a helyszínre, ám mindössze azért, hogy leckéztessék meg a kézilabdást, állítja szombati számában egy romániai sportlap. A Gazeta Sporturilor napilap újságírói az egy hónapja meggyilkolt Marian Cozma halála óta többször is jártak Veszprémben, ahol helybéliekkel, a konfliktus szemtanúival is beszélgettek.

A Gazeta Sporturilor szerint a gyilkosság éjszakáján a Patrióta Lokálban Cozma szóváltásba keveredett egy fiatal nővel, akit felpofozott. A nő - akivel korábban vélhetően kalandja is volt Cozmának - ezután szólt a bárban lévő barátjának,aki pedig testvérét, egy veszprémi üzletembert értesített a történtekről. A vállalkozó hívta telefonon a szórakozóhelyre - a gyilkosság miatt később őrizetbe vett - Sz-éket.

Az egy órával később, Székesfehérvárról megérkező 25 fős csoport néhány tagja tánc közben kezdte provokálni a sportolót, úgy téve, mintha véletlenül meg-meglöknék. A felingerelt Cozma aztán egyszer csak "visszalökött". Ekkor kezdődött a dulakodás, az ütések hatására a román fiú a padlóra esett, hátát felsértették az ott heverő üvegszilánkok, Helga pedig állítólag így kiáltott rá: "Úgy kell neked! Fogsz még megütni?" Utána az események az ismert módon alakultak, Cozmát a bejáratnál érték a halálos késszúrások.

A lap szerint a gyilkosság erkölcsi felelőse a vállalkozó, aki a helyszínre hívta Sz-éket. A Gazeta Sporturilor tájékoztatása szerint az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó férfi jó rendőrségi kapcsolatokat ápol, és a lap úgy tudja, hogy többször is a helyi rendőri vezetőkkel látták együtt.

Rendőrök a helyszínen

A lap megemlíti, hogy a konfliktus kirobbanásakor négy rendőr is a lokálban tartózkodott, akik azonban sietve távoztak.

A tényfeltáró riportból megtudni, hogy a román lap által név szerint is említett gazdag veszprémi üzletember ingatlanokkal foglalkozik, akinek egymilliárd forint értékű - lakónegyed építésére vonatkozó - projektjét maga a város polgármestere is támogatja. A veszprémi vállalkozó többször mutatkozott már magas rangú rendőri vezetők, politikusok, bírók és ügyvédek társaságában - írja a lap, amely szerint ugyanakkor a Balaton körzetének maffiájával is kapcsolatban áll az üzletember. Ezért is álltak rendelkezésre rögtön a bandatagok, amikor a lokálba hívta őket - olvasható a román sportújságban.

A lap úgy tudja, hogy a gyilkosság után maga a veszprémi vállalkozó adta fel saját embereit, ő mondta meg a rendőrségnek, hogy hol keresse őket. Állítólag ezért sikerült még az általános körözés kiadása előtt elfogni az első gyanúsítottakat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a bűncselekmények okát illetően a sajtóban megjelent semmilyen találgatásra nem kíván reagálni - közölte Váradi Piroska, a főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel

A Veszprém megyei Napló értesülése szerint T. Helga rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tett a rendőrségen. A nő felkereste a szerkesztőséget és elmondta: a román lap állításával ellentétben "soha semmilyen kapcsolata nem volt Marian Cozmával, őt nem ismerte, pontosabban annyira, mint egy átlagos veszprémi lakos a kézilabdázókat". A bűncselekmény éjszakáján valóban ott szórakozott a Patrióta lokálban, de nem találkozott Cozmával. T. Helga a tánctéri verekedésről és a későbbi bűncselekményről sem tudott.

Az újság online kiadásának elmondta azt is, hogy tanúként kihallgatták az ügyben. "Vagyis az sem igaz, hogy édesanyám miatt nem foglalkozott volna velem a rendőrség" - hangsúlyozta. A nő a lapnak úgy fogalmazott: "félünk, mert a nevünket bemocskolták és félünk attól is, hogy az újságcikk miatt valamilyen atrocitás ér minket". T. Helga elmondta azt is, hogy "a társaság már ott volt a helyszínen, amiről azt állítja a román lap, hogy a kedvesem, B. Csaba hívta ki".

Máshogy látta

A Patrióta bár egyik üzemeltetője - neve elhallgatását kérve - az
MTI kérésére a román lap értesüléseit illetően elmondta: Marian Cozma
és a mintegy 4-5 kigyúrt, erős testalkatú férfi között február 8-án 2
óra 55 perckor kirobbant konfliktust megelőzően bizonyos T. Helgának
Cozmával való összetűzéséről nem tud, illetve szerinte ilyen veszekedés nem is zajlott azon az éjszakán a Patrióta lokálban.

A bár üzemeltetője kijelentette: sem T. Helga nevű hölgyet, sem B. Csaba és B. Tamás nevezetű testvérpárt nem ismer, ám "attól persze még létezhetnek". Mint mondta: "nem ismerhetünk több száz vendéget".

A bár üzemeltetője ezúttal is hangsúlyozta: a tragédiát közvetlenül megelőzően Marian Cozma a partnernőjével a mellékhelyiség felől érkezett vissza, egy pillanatra megállt az ajtóban, majd közvetlenül a jobbra lévő bárpultnál rendelt egy italt, ám mivel egy kedvenc száma kezdődött, ezért azonnal táncolni ment partnerével.

Négy-öt másodperc múlva pedig már megkezdődött a placcon a dulakodás.

Ennek során Cozma elesett, rázuhant több összetört üvegpohárra, ez sérthette meg az oldalát - mondta az üzemeltető. Megjegyezte: a véres üvegszilánkot a helyszíneléskor a rendőrök megtalálták. Cozmának így lehetett véres a pólója már lent a diszkóban, ez még nem szúrástól származhatott - vélekedett.

A lokált üzemeltető fiatalember szerint a dulakodás után Cozmával
együtt néhány kézilabdázó elindult fölfelé, és miközben a biztonsági személyzet próbálta csitítani a lenti feszültséget, a dulakodást kezdeményező társaságból is páran utánuk indultak. Kint a Virág Benedek utcában közrefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel viaskodott), és ekkor vesén, majd szíven szúrták - mondta a bár üzemeltetője.

Még nem látta őket

"Amikor én kiértem, már csak azt láttam, hogy Cozma fekszik a betonon, és Zarko Sesum rogyadozik fölötte" - mondta az üzemeltető, hozzátéve: őt felsegítette, a szemén kezdődő dagadásra azonnal jeget hozatott, de Ivan Pesicet nem is vette észre - fogalmazott az üzemeltető. Elmondása szerint az egész történés - a lenti diszkóbeli lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - talán 50 másodperc alatt zajlott le, és a sportoló támadói azonnal szerteszét futottak. Az üzemeltető is azt vélelmezi, hogy a támadóknak "fogalmuk sem volt", hogy egy élsportolót késeltek meg.

Megjegyezte azt is, hogy ez a csapat azt megelőzően a Patriótában még sohasem járt. Akkor éjszaka a tragédiát megelőzően már egy órája ott voltak - emlékezete szerint 15-en érkeztek -, és kulturáltan szórakoztak a felső szinten lévő helyiségben. Legalább egy óra elteltével kezdtek leszivárogni néhányan az alagsori klubhelyiségbe, a diszkóba - emlékezett az üzemeltető.

Marian Cozmat, az MKB Veszprém kézilabdását egy hónapja szíven szúrták egy veszprémi szórakozóhelyen. Cozma a helyszínen meghalt. A tettesek súlyosan megsebesítették a veszprémi csapat két másik légiósát, a horvát Ivan Pesicet - akinek az egyik veséjét el kellett távolítani -, és Zarko Sesumot, aki arckoponya-törést szenvedett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport