Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Narancssárga riasztás a Dunántúlon

2009.03.07. 14:10 Módosítva: 2009-03-07 19:47:53

Az erős szél miatt narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes Dunántúlra szombaton kora délután. A nyugati országrészen akár a 90 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökések is lehetnek. A Balaton térségében a riasztás szerint 95-100 km/h-s széllökés is előfordulhat.

A legerősebb széllökések Győr-Moson-Sopron megyében, Kapuvár és Sopron térségében, a Balaton-partvidékén voltak eddig.

Szombat estig harmincegy alkalommal riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt; a szakembereknek elsősorban a Dunántúlon volt teendője - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton este az MTI-t.

Az E-ON-tól kapott tájékoztatás szerint a viharos erejű szél miatt a kora délutáni órákban rövidebb-hosszabb ideig áramkimaradások voltak Győrsövényházán, Osliban és Tétszentkúton. Az áramszünetek 800 fogyasztót érintettek. A műszaki hibákat a szakemberek elhárították.

Szentes György OKF-szóvivő tájékoztatása szerint elsősorban fa-, fal- és kéménydőlésekhez, ágleszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat.

Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén közölték: Mosonmagyaróváron egy pénzintézet padlásterének tűzfala omlott le a sétálóutcára, valamint egy ház kéménye is leomlott, személyi sérülés sehol nem történt.

A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főútnál Parád térségében felborult egy teherautó pótkocsija, személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés ideje alatt teljes volt az útzár.

Veszprém megyében, Révfülöpnél húsz méter hosszúságú fal dőlt ki egy benzinkút közelében a 71-es számú főútra. A megyében még négy-öt helyen dőltek ki fák alsóbbrendű utakra, de a közlekedésben komolyabb fennakadást nem okoztak. Ugod községben egy melléképület fala dőlt rá a garázstetőre, ami beszakadt, s a benne lévő személyautó megsérült.

Pápán a szélvihar a levéltár tetőzetét bontotta meg, több cserép kilazult, leesett, személyi sérülés itt sem történt - közölték a megyei katasztrófavédelmi ügyeleten.

A fővárosban eddig két riasztást történt, mindkét esetben egy-egy ház tetején a lemezborítást bontotta meg a szél, míg Pest megyében fakidőlésekhez kellett vonulniuk a tűzoltóknak - mondta el Szentes György.

A szélvihar zavarokat okozott a közlekedésben a GYSEV Győr és Sopron közötti vasútvonalán szombaton.

Kóny térségében a felső vezeték úgy meglazult, hogy a mozdony áramszedője leszaggatná, ezért a hiba kijavításáig a vasúti közlekedés szünetel - mondta Stöckert Dávid. Közlése szerint Enese és Csorna között vonatpótló autóbuszok szállítják a személy- és gyorsvonatok utasait, az Intercity szerelvények pedig Győrből Hegyeshalom érintésével érkeznek Csornára, és onnan haladnak tovább Sopron felé. Az üzemzavart két óra alatt elhárították.

Az előrejelzések szerint a későbbiekben is a Dunántúl középső és észak-nyugati részein lehet számítani erősebb széllökésekre.

Az előrejelzések szerint vasárnapra gyengül a szél erőssége, azonban a középső országrészben, Budapesten, Pest és Bács-Kiskun megyében még mindig elérheti 60-75 kilométer/órát - mondta el Fodor Zoltán.

Az európai időjárási vészjelző rendszer három fokozatot különböztet meg. A sárga a potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros szín már a veszélyt jelzi.