A Népszava megpiszkálta Simor cégeit

2009.03.07. 11:23 Módosítva: 2009.03.07. 13:51
Nem tudni mivel foglalkozik egy Cipruson bejegyzett cég, amelynek Simor András jegybankelnök száz százalékban tulajdonosa, írja a Népszava. A jegybank alkalmazottainak a rájuk vonatkozó összeférhetetlenség miatt pénzügyi intézményben vagy befektetési vállalkozásban nem lehet tulajdonrészük. Az MNB szerint a cégek szüneteltetik a tevékenységüket, nincs összeférhetetlenség.

Lehet-e a jegybankelnöknek száz százalékos tulajdonában egy Cipruson bejegyzett, feltehetően off-shore cég, teszi fel a kérdést a Népszava. A lap Simor András vagyonnyilatkozatára hivatkozva megjegyzi, hogy a Limasszolban bejegyzett Trevisol Management Services Ltd. mellett 90 százalékos tulajdonában van egy pénzügyi tanácsadó cég is, amelynek fennmaradó tíz százalékát felesége birtokolja.

A vagyonnyilatkozatból nem derül ki ugyanakkor, hogy Simornak származott-e jövedelme a két célből, illetve, hogy ezek egyáltalán működnek-e vagy tevékenységüket a jegybank­elnöki periódusára felfüggesztette.

A törvény szerint a jegybank alkalmazottaira szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak. Nem lehetnek tulajdonosai pénzügyi intézményeknek, vagy pedig befektetési vállalkozásoknak, korábbi tulajdoni hányadukat pedig a kinevezéstől számított három hónapon belül el kell adniuk. A ciprusi vállalatról egyelőre csak annyit tudni, hogy már 2007. márciusi kinevezésekor is szerepelt Simor vagyonnyilatkozatában.

A bank szerint nincs összeférhetetlenség

A nemzeti bank szombaton közleményben reagált a Népszava felvetéseire. Eszerint a Trevisol Management Services Ltd. nem off-shore társaság, hanem az Európai Unió egyik tagállamában, Cipruson bejegyzett normális, a helyi törvények szerint adózó vállalkozás, írják. Állításuk szerint a ciprusi cég és a budapesti székhelyű Simor Pénzügyi Tanácsadó Kft. Simor András jegybankelnöki kinevezése óta egyébként sem működik.

A két cég korábbi tevékenységéből származó esetleges osztalékjövedelmeket Simor András a törvényi előírásoknak megfelelően szerepeltette vagyon- és adóbevallásaiban. Az MNB elnökének egyik cége sem pénzügyi intézmény vagy befektetési vállalkozás, így a nemzeti bankról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség nem áll fenn.

Hazatért

Simor András hazetért szabadságáról és péntek estére összehívta a Monetáris Tanács rendkívüli ülését, hogy ott aztán megvitassák, milyen lépéseket tehetnek a forint érdekében, írja a Népszava. A lap által megkérdezett elemzők szerint a jegybank devizatartalékából eurót adhat majd el a forint védelmében, amellyel később akár 300 forint alá is leszoríthatnák az árfolyamot.

A lap szerint többen bírálták a jegybankelnököt, amiért csak pénteken szakította meg szabadságát, és egyébként is éppen azon a héten ment szabadságra, amikor a forint újabb mélyrepülésbe kezdett, és lényegében minden­nap történelmi mélypontra került.