Válságfüzeteket postáz a kormány

2009.03.09. 14:21 Módosítva: 2009.03.09. 14:34
Milliós példányszámban nyomtatnak ingyenes tájékoztatókat, az első a munkáról szól, és majdnem 19 millió forintba kerül. A hivatalokban lehet majd hozzájutni.

A kormány március 9-től csaknem egymillió példányban Válságkalauz című ingyenes kiadványsorozat terjesztését kezdi meg - derült ki a kormányszóvivő tájékoztatón.

Budai Bernadett elmondta: a füzetek, amelyek hetente jelennek majd meg, négy témakört dolgoznak fel: a munka, a vállalkozások, a tudatos vásárlás és a családi költségvetés kérdéskörét; ez utóbbi alapvetően a hitelekkel és a megtakarításokkal foglalkozik.

A kiadványok áttekinthető módon, érthető, egyszerű nyelvezetet használva ismertetik az igénybe vehető támogatásokat, emellett tanácsokat adnak a nehéz helyzetben lévőknek, és megoldási javaslatokat tesznek a válság hatásainak mérséklésére.

Az ingyenes kiadványokhoz többek között a frekventált hivatalokban, az APEH ügyfélszolgálati irodáiban, a postákon vagy a lottózókban lehet hozzájutni.

Az elsőként megjelenő, a munka témakörrel foglalkozó füzet a foglalkoztatási szolgálatoknál is hozzáférhető lesz, ebből a kiadványból többek között meg lehet majd tudni, hogy milyen támogatások állnak az álláskeresők rendelkezésére, milyen lehetőségek vannak a csökkentett munkaidőben való foglalkoztatásra, és lesznek benne információk a START programokról, valamint a közfoglalkoztatásról is.

A kiadványt a közbeszerzésen nyertes Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. gyártja. Az első rész nyomdai költsége bruttó 18,8 millió forint, ami 916 ezer példány előállítását teszi lehetővé, így egy füzet előállítása 20 forintba kerül. A kiadvány hivatalokba való eljuttatásának nincs külön költsége, ahogyan tartalma összeállításának sem, mert abban kormányzati szakemberek működtek közre.

A kormány egy hónapja indította el a kormányszóvivő.hu honlap folyamatosan frissülő www.valsagkalauz.hu aloldalát, amelyet februárban mintegy 66 ezren, márciusban már eddig csaknem 23 ezren kerestek fel. Itt is hozzáférhető a Válságkalauz kiadvány, de a 189-es telefonszámon is lehet a témákról érdeklődni.