Dávid Bokrost akarja kormányfőnek

2009.03.09. 16:03 Módosítva: 2009.03.09. 17:36
Vojnik Máriát kétszer leszavazták a parlament hétfői ülésnapján, az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be.

Mozgalmas napja van az Országgyűlésnek.

Havasiné Orbán Mária jelölését a parlament ismét leszavazta, ezúttal 230-an szavaztak a köztársasági elnök jelöltjére, 123-an ellene.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Csáky András MDF-es képviselő még az ülés megkezdése előtt bejelentette, hogy kilép a párt frakciójából, hogy így tiltakozzon Bokros Lajos EP-listavezetői jelölése ellen. Lépése a megszűnés szélére sodorta a képviselőcsoportot. Közben kiderült, hogy Bokros jelölése sérti az MDF alapszabályát.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azonban nem hátrált meg, sőt: konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be, a megszorító csomagjáról híres volt pénzügyminisztert jelölve meg kormányfőjelöltként. Az MDF frakció többségének jóváhagyásával előterjesztett javaslat benyújtásához 78 képviselő támogatása szükséges.

A Fidesz nem támogatja Dávid Ibolya javaslatát – jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a váltásnak az emberek akaratán kell alapulnia, magyarán az előrehozott választás a megoldás. A szocialisták értelemszerűen nem támogatják az indítványt, így az eleve halva születettnek tekinthető.

Nehéz napja van Vojnik Mária egészégügyi államtitkárnak, akit kétszer is leszavaztak. Először Mikola István kérdezte az egészségfinanszírozás volumenkorlátainak átalakításáról. Vojnik szerint nincs szó átverésről, a kormány csak alkalmazkodott egy nehéz helyzethez, de nem sikerült meggyőznie a képviselőket.

Vojnik Mária
Vojnik Mária
Másodszor Horváth Zsolt fideszes képviselő vádolta meg a gyógyszerkassza kiürítésével az államtitkárt, akinek a védekezése ismét nem győzte meg a képviselőket. Vojnikot utoljára a fideszes Pesti Imre vonta pellengérre, hogy vajon tényleg az egészégügy-e a költségvetési átalakítás nyertese. És amikor talán már maga sem számított rá, a válaszát elfogadták.