Ismét leszavazták Havasinét

2009.03.09. 17:00 Módosítva: 2009.03.09. 18:36
Az Országygyűlés 230 igen és 123 nem szavazat mellett nem támogatta, hogy Havasiné Orbán Mária legyen a Legfelsőbb Bíróság új elnöke.

Szavazott az Országgyűlés a köztársasági elnök főbírójelöltjéről. A döntés tétje nemcsak a több mint fél éve üres poszt betöltése, hanem a mind halaszthatatlanabb bírósági reform elindítása is volt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A bíróságokban felébredt a remény, hogy van alkalmas jelölt a legfőbb bíró posztjára, ám a mai szavazás miatt kénytelenek tovább cipelni problémáikat, nincs aki megoldja azokat, mondta Sólyom László Havasiné leszavazása után. A köztársasági elnök szerint nagyon komoly helyzet állhat elő, ugyanis hamarosan megürül a legfőbb bíró helyettesének széke is, hiszen az azt betöltő személy nemsokára eléri a törvény szabta hetvenéves korhatárt. Sólyom nem jelöli újra Havasinét.

Nagyot hibázott a parlament, hogy egy éve nem tudja megválasztani a főbírót, mondta Hankó Faragó Miklós. Az SZDSZ-s honatya szerint ez az ex-lex állapot lassanként az alkotmányos működést veszélyezteti. A liberális politikus szerint ugyanis főbíró nélkül nem működhet megfelelően az igazságszolgáltatás.

A szocialisták érdeke, hogy anarchisztikus állapotban tartsák az igazságszolgáltatást, jelentette ki Répássy Róbert fideszes képviselő. Az ellenzéki honatya szerint amikor a szocialisták leszavazták Havasinét, nyilván eszükbe jutott, hogy tucatnyi MSZP-s politikus áll bíróság előtt.

A Legfelsőbb Bíróság előző elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le. Bár a törvény megengedi az újraválasztását, Sólyom László bejelentette, hogy új jelöltben gondolkodik. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel, titkos szavazással választja meg.

Az államfő első jelöltjéről tavaly május 26-án szavaztak a képviselők: 170 igen szavazattal, 191 ellenében elutasították Baka Andrást, az Európai Emberi Jogi Bíróság volt bíráját.

A köztársasági elnök következő jelöltje Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke volt. A parlament december 8-án szavazott az új jelöltről: bár őt már a képviselők többsége támogatta, 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazattal ő is elbukott.

Sólyom januárban jelentette be, hogy ismét Havasinét jelöli, így ma a képviselők másodszor szavaztak róla. Ezúttal – a szavazatarányból leszűrhetően – még több szocialista képviselő támogatta, ám a kétharmadhoz ez is kevés volt.