Orbán: nem kell válságkormány

2009.03.10. 21:25
Egy évvel a választások előtt nincs értelme semmiféle válságkormánynak, az előrehozott választások jelenthetik a megoldást, mondta Orbán Viktor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Fidesz elnöke ezen kívül arról beszélt, hogy egyelőre többkulcsos adórendszerben gondolkodnak, megakarják őrizni a nyugdíjak reálértét, illetve egymillió embert akarnak munkába állítan

A Fidesz nem támogatja a Magyar Demokrata Fórum konstruktív bizalmatlansági indítványát, mert egy évvel a választások előtt nincs értelme válságkormányt felállítani, mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint csak az előrehozott választások jelenthetik a megoldást a bizalmi válság feloldására.

Orbán úgy látja, egymillió embernek kellene munkába állnia a következő években ahhoz, hogy a gazdasági helyzet javuljon. Ehhez pedig csökkenteni kellene a járulék- és adóterheket. A társadalombiztosítási járulékot legalább tíz százalékkal kellene mérsékelni. Orbán azt mondta, egyelőre többkulcsos adórendszerben gondolkodnak, de vannak a Fideszen belül olyanok is, akik az egykulcsos rendszert támogatják inkább.

A Fidesz elnöke szerint azoknak, akik gyerekeket nevelnek és dolgoznak, a mostaninál egyszerűbb lenne az adózása, és több pénz maradna a zsebükben. Illetve a nyugdíjakat meg kellene tartani reálértéken. A végső cél az emelés, de ahhoz jelentős gazdaságélénkítésre lenne szükség. Úgy véli, ha már egyszer megadták, a 13. havi nyugdíjat meg kellene őrizni.