Sólyom Erdélybe megy március 15-én

2009.03.10. 13:09 Módosítva: 2009.03.10. 13:15
Nyergestetőn és Csíkszeredán is beszédet mond az államfő, miután átadta a kitüntetéseket.

Sólyom László köztársasági elnök a hivatalos állami ünnepségek után Erdélybe látogat, ahol március 15. alkalmából Nyergestetőn és Csíkszeredán mond beszédet - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Az államfő részt vesz a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásán a Kossuth Lajos téren és az azt követő koszorúzáson a Kossuth-szobornál.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása után utazik Erdélybe, először Nyergestetőre, ahol kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére.

Az államfőt már a tavalyi székelyföldi útja után invitálták Nyergestetőre, és ő el is fogadta a felkérést. Eredetileg a székelyföldi ünnepen Sólyom Lászlót egy magas szintű hivatali delegáltja képviselte volna, de mivel az államfő vajdasági tervezett programja elmaradt, személyesen tud eleget tenni a meghívásnak.

A köztársasági elnök a nyergestetői ünnepségen beszédet mond, majd Csíkszeredába megy, ahol fáklyás felvonuláson is részt vesz.

Sólyom László vajdasági látogatásának hírét a szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta, ezért az államfő a háromnapos programot lerövidítette. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége pénteken lemondta a közös ünnepi programot.