Auguszta
-3 °C
2 °C

Bukarestben sem örülnek Sólyomnak

2009.03.11. 15:32 Módosítva: 2009-03-11 17:53:59
A román illetékes hatóságok eltanácsolták március 15-re tervezett erdélyi látogatásától Sólyom Lászlót - állítja az RMDSZ. A bukaresti magyar nagykövet sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.

"Sem az egyre szorosabb román-magyar viszonnyal, sem a két országnak az Európai Unióban elfoglalt helyével, sem népeink regionális egymásra utaltságával nem fér össze egy ilyen álláspont, amely érzelmileg és eszmeileg is könnyen visszavethet minket oda, ahonnan elindultunk: a kilencvenes évek elejére" - áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményében.

Az RMDSZ meggondolatlan, rossz döntésnek tartja a magyar államfő látogatásának visszautasítását. "Mi továbbra is szívesen látjuk a magyar államfőt is, más magyarországi felelős személyiségeket is, románok és magyarok közös otthonában, Erdélyben, Székelyföldön vagy másutt" - írják.

Az elnöki látogatástól eltanácsoló levelet szerda délben kapta meg a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége. Füzes Oszkár nagykövet nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt, mondván: nem tud nyilatkozni az ügyben, mivel az a nemzetközi diplomácia szabályait sértené.

A Köztársasági Elnöki Hivatal egyelőre semmilyen hivatalos jelzést nem ad a magyar államfő március 15-i romániai programjának változásáról - mondta Kumin Ferenc, a KEH kommunikációs főosztályának vezetője.

Sólyom László eredetileg a Vajdaságba látogatott volna, de a szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta a hírt. Lerövidítették a programot, de ez a Vajdasági Magyar Szövetségnek nem tetszett, és lemondták a közös ünneplést.