Az USA tagadja magyarországi nagykövetéről szóló találgatásokat

2009.03.12. 12:05
A Fehér Ház csütörtökön tagadta, hogy Robert J. Haris amerikai üzletember esélyes lenne az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjára. Haris korábban azt állította, hogy az amerikai Demokrata Párt egyik csoportja szívesen látná a budapesti nagykövetként.

A Fehér Ház semmilyen bejelentést nem tett egyetlen személyről sem, aki az Egyesült Államok magyarországi nagykövetjelöltje lenne, közölte a budapesti amerikai nagykövetség csütörtökön.

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta, hogy Robert. J. Harist, azaz Haris Róbert amerikai üzletembert egy demokrata párti csoportosulás szívesen látná az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként. "Nem önjelölt vagyok, engem a Demokrata Párt 25 ezer lovagja nevű szervezet kért fel, hogy induljak a posztért" - nyilatkozta a napilapnak Robert J. Haris, aki úgy látja, hogy nemcsak demokrata, de republikánus oldalról is rendkívül erős támogatást kap.

A következő nagykövetről szóló bármilyen hivatalos bejelentést a Fehér Ház és az amerikai Külügyminisztérium teszi meg. "Haris úr nem jelölt a magyarországi nagyköveti posztra. Haris úr magánszemélyként, és szigorúan ilyen minőségben tesz látogatást Magyarországon" - olvasható a nagykövetség közleményében.

A budapesti amerikai nagykövetség január 9-én közleményben tudatta, hogy a megválasztott amerikai elnök, Barack Obama átmeneti stábja április 7-ig meghosszabbította April Foley nagykövet budapesti diplomáciai megbízását.