A magyarok fele úgy tudja, hogy a Fidesznek van programja

2009.03.13. 07:45 Módosítva: 2009.03.13. 07:48
Egyre inkább aggasztja a magyarokat a világgazdasági válság, a Medián felmérése szerint a válaszadók háromnegyede már ezt tartja a legnagyobb gondnak. A magyarok fele véli úgy, hogy a Fidesznek van válságkezelő programja, miközben a konkrét programot is hirdető MDF-ről és SZDSZ-ről együtt sem gondolják ezt ennyien.

A magyarok hetven százaléka úgy véli, egy évnél is hosszabb ideig tarthat a mostani gazdasági válság, derült ki a Medián a Népszabadság megbízásából, ezer fős mintán felvett telefonos közvélemény-kutatásából. A kérdéssorra válaszolók hatvan százalékát jobban érintették a válság hatásai ahhoz képest, amire számítottak.

A megkérdezettek 51 százaléka vélte úgy, hogy a Fidesznek van válságkezelő programja, amit az iskolai osztályozási rendszerben átlagban 3,1-esre értékeltek – jólehet, ez a Fidesz amúgy kiemelkedő támogatottságának köszönhető. Ugyancsak 51 százalék tud a Reformszövetség válságkezelő javaslatairól, ezeket átlagosan 2,5-esre értékelik.

A Kormány válságkezelő csomagjáról a válaszolók 60 százaléka értesült, ugyanakkor az MSZP válságkezelő csomagjáról csak 41 százaléknyian – ennek megítélése átlagosan 2,4-es.

Az MDF és az SZDSZ válságkezelő javaslatairól – melyek gyakorlatilag megegyeznek a Reformszövetség javaslataival – a megkérdezettek kevesebb mint egynegyede tudott, az MDF javaslatait 2,3-asra, az SZDSZ-éit 2-esre értékelték a megkérdezettek, akik amúgy 46 százalékban értettek egyet az adócsökkentéssel, 36 százalékban az állami kiadások szintjének fenntartásával.