Bokrost vágyják vezérnek

2009.03.13. 07:11
Magyarországnak vezér kell, vetette fel Rátkai László. Élére állva a kezdeményezésnek olvasóink segítségét kértük. Azon nem lepődtünk meg, hogy sokak szerint Orbán Viktor lenne az ideális vezér, de lesöpörte őt egy meglepetésember. Olvasóink, úgy látszik, szeretik, ha nem lötyög rajtuk a gatya, Bokros Lajost látnák legszívesebben a haza élén. Nem ezért nem vagyunk maradéktalanul elégedettek.

Rátkai László biztonságpolitikai stratégiai tanácsadó az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy Magyarországnak egy zseni kéne, aki szót érthetne a néppel. A zseniális vezér után kutatva mi magunk Tölgyessy Pétert, Sólyom Lászlót és Csányi Sándort ajánlottuk, igaz, nem teljes lelkesedéssel. Hárman egybegyúrva már jó vezér lennének, mondtuk, és kértük olvasóinkat, segítsenek ők is a vezérkeresésben.

Az élmezőny:

1. Bokros Lajos 32,7% (20 szavazat)

2. Orbán Viktor 9,8% (6 szavazat)

3. Demján Sándor 8,2% (5 szavazat)

4. Jaksity György 4,9% (3 szavazat)

5. Sárközi Tamás, Schiffer András, Bochkor Gábor, Gáspár "Győzike" Győző 3,3% (2 szavazat)

Két nap alatt hatvanegy értékelhető javaslat érkezett olvasóinktól. Ezeket összegezve egy gyors következtetést azonnal levonhatunk: Dávid Ibolya vagy nagyon ráérzett a népakaratra, vagy olvasóink között aránytalanul sok az ibista MDF-szavazó, hiszen a 61 ajánlattevő 32,7 százaléka Bokros Lajost ajánlotta vezérnek.

Húsz ajánlásával toronymagasan nyerte a kopogtatócédula-gyűjtést.

bokros2

„Az utolsó hiteles politikus”, „okos, erős és állhatatos” – hangzottak olvasóink értékelései a megszorító politika magyar atyaúristenéről. Itt jegyeznénk meg, hogy magunk is gondolkoztunk Bokros jelölésén, de úgy gondoltuk, hogy bár magánemberként Bokros igazán szórakoztató személyiség, nyilvános karizmája a bubópestisével vetekszik. Vagy tévedtünk, vagy nagyon sokan ismerik személyesen is a nagy nadrágszíjhúzót.

A második legtöbb ajánlást Orbán Viktor kapta, összesen hatot, az az ajánlások 9,8 százalék. „Mert már bizonyított”, „nem mindig jó politikus, de vezérnek vezér”, „ő Mátyás király reinkarnációja” – így az érvek. Erősen kérdéses, hogy Orbán képes lenne-e szót érteni az összes magyarral, bár tény, hogy a vezérség gondolata nem áll messze tőle.

13

A harmadik helyre a magyar vállalkozó archetipusa, a skálás Demján Sándor került, aki, ahogy egy olvasónk megjegyezte, „a szocializmusból nőtte ki magát”. De „tud pénzt csinálni”, és ez már elég is volt öt jelöléshez, az összes jelölés 8,2%-ához.

DSZZS20081205107

Három jelöléssel, 4,9%-kal végzett a negyedik helyen Jaksity György, a magyar Soros György. „Gazdasági tisztánlátás, hideg fej, jó kommunikatív képesség”, „kiválló szakember és vezető, ráadásul művelt européer” – vitt be egy egészen medgyessysta kategóriát a jellemzésébe egyik olvasónk. Őt négyen követik két-két ajánlással. A Lehet Más a Politika színeiben politikusi karrierrel próbálkozó jogvédőt, Schiffer Andrást, valamint a magyar államigazgatás nagy átalakítója, Sárközy Tamást akár komolyan is vehetnénk. Győzike és Bochkor Gábor alkalmasságában már kevésbé vagyunk biztosak, hiába „érzékeny a kisemberek problémáira” az előbbi, és „bizonyította többször is józan kritikai érzékét” az utóbbi.

D  FO20040220015

Végezetül rengetegen kaptak egy-egy jelölést, köztük komolyan vehetőek – Surányi György, Békesi László, Bajnai Gordon vagy a forint megcsúszását már januárban megjósló Heim Péter –, viccjelöltek – Szent István klónja („az egyetlen esélyünk”), Fekete Pákó („lúzer országnak lúzer vezért!”), Chuck Norris („akkora bajban vagyunk, hogy már csak ő segíthet”) és szerkesztőségi kedvencünk, Barcs Miklós, a Flash zenekar frontembere –, és néhány egészen ötletes kívülálló, mint például Csukás István, hiszen a meseírók nem hazudnak, vagy Orbán Krisztián, a CEMI és az Oriens vezetője.

DFIMA20051013034

Illetve még Geszti Péter, Mikulás Dzurinda („nem csinál segget a szájából”), Somody Imre, Vágó István, Lengyel László („szerethető és kompromisszumképes”), egy tábornok („Latin-Amerikában bevállt”), Kolompár Orbán, Kovács Árpád („makulátlan, a lehetőségekhez képest független, remek szakember”), Tőkés László, Glatz Ferenc, Navracsics Tibor, Bihari Mihály, Bereznay András (emigráns történész, „elkötelezett híve az elitcserének”), Dobrev Klára („ő aztán mindenhez ért”), Bill Clinton, Kósa Lajos („mert a legkevésbé elutasított politikus a nagy pártok vezető emberei közül”), Török Gábor („innovatív, gyors, határozott, jó megjelenésű”), Fekete János, Szalay-Berzeviczi Attila, Csaba László, Schmitt Pál, Kemény Dénes, Hajós András.

D SOS20090226009

Akármilyen hosszú is a lista, mi még mindig elégedetlenek vagyunk. A mai magyar politikai elit tagjai nyilvánvalóan alkalmatlanok vezérnek, így Orbán Viktorban aligha bízhatunk, de Bokros Lajos sem tűnik igazán jó megoldásnak, egyértelmű vezetése és szakmai hozzáértése ellenére alighanem elfogadhatatlan az ország többségének - bár erről hamarosan, az EP-választáskor kaphatunk majd konkrét adatokat. Ahogy Rátkai László is mondta, elképzelhető, hogy az új magyar vezér még meg sem született, vagy ha igen, más még nem tud róla.