Visszavonták Sólyom leszállási engedélyét

2009.03.13. 12:09 Módosítva: 2009.03.13. 16:03
Az államfő vasárnap helyett szombat délután utazik Székelyföldre, mert a gépe nem landolhat Marosvásárhelyen. Bukarestből azt üzenték: nem alkalmas a látogatás, egységre van szükség. Marosvásárhely nem tud a leszállási engedély visszavonásáról.

A román külügyminisztérium szóbeli jegyzékben fejezte ki aggályát Sólyom László köztársasági elnök március 15-re tervezett székelyföldi látogatása miatt. Az MTI úgy tudja, hogy a bukaresti magyar nagykövettel közölték: tartanak attól, hogy Sólyom László tervezett látogatása "nem olyan jelzést küld, amely megfelel a két ország közötti stratégiai partnerségi viszonynak". A nagykövet azzal válaszolt, hogy éppen a látogatás román ellenzése küld a két ország stratégiai partnerségével ellentétes üzenetet. A távirati iroda értesülései szerint a köztársasági elnök ezen információk birtokában döntött az elutazásról.

A magyar külügyminisztérium is bekérette a budapesti román nagykövetet, hogy megtudják, mi az oka a román kezdeményezésnek. Ezt követően vonták vissza péntek reggel a román légügyi hatóságok a magyar államfőt szállító gép számára korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét.

Marosvásárhely várja Sólymot

A marosvásárhelyi repülőtér vezetősége készen áll arra, hogy fogadják vasárnap a magyar államfőt szállító repülőgépet, mert nem tud a leszállási engedély visszavonásáról, nyilatkozta pénteken az MTI-nek Stefan Runcan, a marosvásárhelyi repülőtér igazgatója.

A légi kikötő igazgatója elmondta: pénteken kora délutánig még nem közölte velük senki, hogy elmarad a gép érkezése. Így még úgy tudják, hogy a magyar katonai repülőgépnek vasárnap, romániai idő szerint öt óra körül kell leszállnia. Runcan az MTI kérdésére leszögezte: a repülőtér nem illetékes az engedélyek kibocsátása és visszavonása kérdésében, ez a román polgári légügyi hatóság és a védelmi minisztérium hatásköre.

Mivel katonai repülőgépről van szó, az engedélyek kibocsátása és visszavonása tekintetében a védelmi minisztérium az illetékes hatóság. Costi Spanu, a védelmi minisztérium szóvivője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy ebben a kérdésben semmilyen információval nem rendelkezik.

Leszállási engedély

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután látogat Székelyföldre, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták, közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe.

Indoklás nélkül

A román fél március 11-én megadta a leszállási engedélyt, amit a március 12-i jegyzékükben indoklás nélkül vontak vissza, mondta el érdeklődésünkre Horváthné Fekszi Márta, a külügyminisztérium államtitkára. Megjegyezte, hogy a leszállási engedéllyel párhuzamosan kérvényezett és megadott frekvenciahasználati engedélyt nem vonták vissza.

A külügyminisztérium a héten amúgy egyeztetett a látogatásról Románia budapesti nagykövetével. Tekintettel arra, hogy a látogatásra a leszállási engedély miatt már szombaton sor kerül, a jövő héten térnek vissza a témára, válaszolta Fekszi kérdésünkre, hogy tervezi-e a Külügyminisztérium a román nagykövet berendelését. Az államtitkár amúgy 32 éves külügyi karrierjében nem emlékszik ehhez hasonló incidensre, bár azt nem állítaná, hogy ilyen nem is történt eddig.

"A látogatást a két ország és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően készítettük elő, a szükséges engedélyeket már március 9-én megkértük" - mondta zárásként Fekszi.

Egy nappal később, autóval

A megváltozott program szerint az államfő szombaton Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet is mond. Az államfő még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami ünnepségeken.

Sólyom László vasárnap még Csíkszeredába ment volna, és az ottani ünnepségen is szólt volna az összegyűltekhez, végül fáklyás felvonuláson vett volna részt.

A KEH közleménye szerint az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja.

Kumin Ferenc, a KEH kommunikációs főosztályvezetője az Index kérdésére elmondta, Sólyom László autóval utazik Erdélybe szombaton.

Nem alkalmas

A román hatóságok azt üzenték Sólyom Lászlónak, hogy nem lenne alkalmas látogatása ebben az időszakban, tekintettel arra, hogy szerintük a magyar köztársasági elnöknek szándékában állt a területi autonómia támogatása - közölte hivatalos forrásokra hivatkozva a román Mediafax hírügynökség.

A névtelen "hivatalos források" azzal indokolták a román hatóságoknak ezt a közlését, hogy "a románoknak és magyaroknak egységeseknek, nem pedig megosztottaknak kell lenniük, főleg akkor, amikor a gazdasági válság súlyosbodik" - olvasható a Mediafaxban.

"A román hatóságok felelősségről és bölcsességről akarnak bizonyságot tenni, és nem akarják hagyni, hogy Sólyom László magatartása ártson a két ország közötti jó viszonynak" - nyilatkozták a Mediafaxnak a hivatalos források.

A román hatóságok attól tartanak, hogy Sólyom László kihasználja a március 15-i ünnepségek nyújtotta alkalmat a területi autonómia eszméjének támogatására - jelentette megbízható forrásokra hivatkozva a Realitatea hírtelevízió. A tudósítás szerint a román hatóságok éppen ezért jelezték korábban, hogy nem tartják időszerűnek a köztársasági elnök romániai látogatását.

Belgrádnak sem tetszett

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már szerdán jelezte: a román hatóságok eltanácsolták március 15-re tervezett erdélyi látogatásától Sólyom Lászlót. Füzes Oszkár nagykövet akkor nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt.

Sólyom László eredetileg a Vajdaságba látogatott volna, de a szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta a hírt. Lerövidítették a programot, de ez a Vajdasági Magyar Szövetségnek nem tetszett, és lemondták a közös ünneplést.