Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az Alsó-Tiszán levonulóban az árhullám

2009.03.16. 09:30
Szegeden megnyitották hétfőn a rakpartot, mert a Tisza nem öntötte el a pályatestet.

Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője tájékoztatása szerint a folyó vízállása hétfőn reggel 551 centiméter volt Szegednél, lassú apadással számolnak.

A Maros is tetőzött, és ott is megkezdődött az apadás, így a Körösön leérkező árhullám, probléma nélkül megy tovább - mondta Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna.

A belvizekről szólva elmondta: azokon a mezőgazdasági területeken, ahol nem végezték el a tulajdonosok az évindító munkálatokat, például a mélyszántást, ott kialakultak elöntések.

Az igazgatóság hatáskörében mindössze hétszáz hektár a vetési terület, és ötszáz hektár a szántó. A többi mély fekvésű rét, illetve legelő, ahol egyébként is meg szokott állni a víz. A talaj felső rétege már telített, így egy jelentős esőzés kiterjedtebb belvizet okozhat.

Az igazgatóság területén öt szivattyútelep működik, és hétfőn további ötöt indítanak a csatornákból folyóba történő vízátemelésre, amíg a gravitációs vízelvezetés nem lesz megoldható és nem nyithatók ki a zsilipek - tette hozzá.