Vendel
6 °C
19 °C

Csáky írásban is bejelentette távozását

2009.03.16. 09:15 Módosítva: 2009.03.16. 09:15
Csáky András hétfőn reggel írásban bejelentette a házelnöknek, hogy kilép az MDF frakcióból és a továbbiakban "független ellenzéki képviselőként" kíván dolgozni a parlamentben. Szili Katalin az információt megerősíteve elmondta: a politikus reggel vitte be a házelnöki titkárságra az erről szóló dokumentumot.

Szily Katalin hozzátette: Csáky András a levélben jelezte, független képviselőként is maradna jelenlegi bizottsági helyén, az egészségügyi bizottságban.

csáky2

Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra: mivel így 10 fő alá csökkent az MDF frakció létszáma, három nap múlva megszűnik a párt képviselőcsoportja. Ha ezt addig a frakcióvezető nem jelenti be, akkor csütörtökön a házelnök állapítja azt meg. (Kivéve, ha a következő három napban egy független képviselő csatlakozik az MDF frakcióhoz, amire egyszer már volt példa.)

Szili Katalin kitért arra: a csütörtöki házbizottsági ülésen várhatóan már témaként szerepel a kialakult helyzet.

Csáky András távozása a házelnöki bejelentéssel vált hivatalossá. A politikus március 9-én bejelentette ugyan, hogy nemcsak a Magyar Demokrata Fórumból, hanem a parlamenti képviselőcsoportból is kilép, ennek nem volt semmilyen hivatalos nyoma.

A politikus azért döntött így, mert szerinte a Bokros Lajos vezette EP-lista elfogadásával a párt feladta politikai hitvallását.