Boszorkányüldözés az Oktatási Minisztériumban

2009.03.17. 09:55
Bizonytalan szóbeli vádakon kívül semmilyen konkrét alapja nincs annak az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) kipattant botránynak, ami az esélyegyenlőségi főigazgató csütörtöki felfüggesztéséhez vezetett. A valódi cél az oktatási integráció kulcsembereinek ellehetetlenítése lehet.

A koncepció

Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön felfüggesztette dr. Borovszky Tímeát, a minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóját, és rendőrségi feljelentést tett a Katapult Mentorprogramnál tapasztalt állítólagos visszaélések miatt. Az ügyet Nagy Attilának, a hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatókat felkaroló program volt igazgatójának közérdekű bejelentése robbantotta ki februárban.

Nagy bejelentése szerint a hátrányos helyzetű diákok, köztük a romák integrációs, deszegregációs programjait kezelő Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetője a minisztérium Katapult Mentorprogramjánál (KM) a megbízások tizenegy-tizenékt százalékát saját cégek felhasználásával, jogosulatlanul igyekezett felhasználni. A KM-et 2008 őszéig a HÖOK A Hallgatókért Alapítvány működtette, Nagy ennek volt az igazgatója.

Zuschlaghoz hasonlóan

Részletek Nagy Attilának az OKM Ellenőrzési Főosztályához írt, az egész ügyet elindító feljelentéséből, melyet a sajtónak is eljuttatott:

„[D]r. Borovszky Tímea – Zuschlag Jánoshoz hasonlóan – különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette elkövetésével alaposan gyanúsítható lehet. [...] Az ügy hordereje [...] rosszhiszemű feltételezéseket alapul véve messze meghaladhatja a Zuschlag-ügy volumenét, akár annak harmincszorosa is lehetne. [...] Meggyőződésem, hogy dr. Borovszky Tímea – annak ellenére, hogy többször hangsúlyozott véleményem szerint teljes mértékben alkalmatlan lehet arra a feladatra, amelyet egyébként ellát – minden bizonnyal nem követne el bűncselekményeket, feltétlenül szükségesnek tartom személyének, jó hírnevének tisztázását, védelmét.”

Tények és tanúk

A dokumentum, amelynek nyomán a főigazgatóság dolgozói ellen hetek óta tartó, módszeres sajtókampány indult – miként a mellékelt részletek is mutatják – különös hangvételű. Nagy (feltételes módban) súlyos bűncselekménnyel vádolja az esélyegyenlőségi főigazgatót, majd pár sorral később már a jó hírneve megőrzésén munkálkodik.

Az OKM csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján épp csak megemlítették, majd utóbb megerősítették, hogy a Nagy levelében taglalt „vélekedések” nem helytállók, a mentorprogram forrásai zömükben jól hasznosultak. Dokumentált hibát egyedül maga Nagy követett el, mert a program értékelésére felkért Romaversitas Alapítványnak teljesítés nélkül fizetett ötmillió forintot.

Arra a kérdésünkre, hogy miért 2009 elején jutott eszébe 2006-2007-es ügyekért bejelentést tenni, Nagy Attila azt válaszolta, hogy véletlenül pont mostanában akadtak a kezébe a papírok, most állt össze a fejében a kép.

Nagy Attila feljelentői szerepvállalása azért is sajátos, mert az általa vezetett, a programot lebonyolító alapítvány a mentorprogramhoz kapcsolódó feladatok ellátására sokszor adott milliós megbízásokat a volt igazgatóhoz köthető szervezeteknek. Ilyen a Philos Alapítvány (elnök: Nagy Attila), a Régió Management Kft. (tag: N. A.), az Európai Felsőoktatásért Kft. (tag: N. A.) Európa Universitas Kft. (tag: N. A.). Jutott megbízás a Confisio Bt.-nek is, amelynek a Régió Management Kft. másik tulajdonosa, Iszály Balázs a beltagja.

Nagy szerint a szerződésekről sosem ő, hanem a kuratórium döntött, így nem érheti szó a ház elejét. Feltehetően a kuratórium döntött arról is, hogy a mentorok összejöveteleit rendszeresen a Holdudvar nevű szórakozóhelyre szervezzék, amelyet a Nagy résztulajdonában álló és tavaly májusig általa is vezetett Tíz Évszak Kft. üzemeltet.

Nagy Attila az Indexnek is elismerte, amit korábban a minisztériumi ellenőrzés során jegyzőkönyvbe mondott: az alapítvány pénzügyeit nem mindig szabályosan kezelte. Amikor nem állt rendelkezésre elegendő készpénz a zavartalan működtetéshez, a saját (lakása eladásából származó) jövedelmének egy részét használta fel, majd azt később visszapótolta. Eközben, mint mondta, mindvégig a program és a mentoráltak érdekeit tartotta szem előtt. A minisztériumban emellett azt is elismerte, hogy bizonyos költségeket fiktív számlákkal igazolt: az esélyegyenlőségi főigazgatóságon úgy tudják, hogy a HÖOK-alapítvány ezért menesztette.

Jóízű nevetés

Részlet Nagy Attila közérdekű belentéséből:

„2008. áprilisában dr. Borovszky Tímea – négyszemközt – arra kért, hogy [...] Kovács Anikónak [...] adjak át 600.000 forintot, azzal indokolva, hogy az az ő ötvenezer forintos "fizetésemelése" lenne, amelyet a miniszter korábban megtagadott.

[...] Meglepetésemben meg is kérdeztem dr. Borovszky Tímeától, hogy most tulajdonképpen sikkasztanom kellene-e? A jóízű nevetés után a sikkasztó kifejezés úgymond állandó jelzőmmé is vált. [...] Kovács Anikóval néhány alkalommal találkoztunk is az OKM épületében, viszonylag kínos négyszemközti megbeszéléseken a 2. emeleti dohányzóban meg is egyeztünk, hogy a saját megtakarításomból három részletben fogom a kért összeget átadni.

Június elején így is tettem, és 200 000 forintot el is vittem neki, de végül a pénz átadásakor mindketten elbizonytalanodva arra jutottunk, hogy a kérést nem teljesíthetjük, megtagadjuk, ezt ő közli is a főnökével.”

Revízió és retorzió

A minisztérium vezetése Borovszky Tímeát egy másik ügy, a volt titkárnőjéhez, Kovács Anikóhoz kötődő állítólagos hivatali visszaélés miatt függesztette fel. Nagy Attila a már idézett bejelentésében arról ír, hogy Borovszky négyszemközt arra kérte, hogy egy negyvenötmilliós támogatási szerződés terhére adjon hatszázezer forintot Kovácsnak, de a pénzátadás végül nem valósult meg.

Erre információink szerint kizárólag Nagy Attila és Kovács Anikó állításai szolgálnak alapul. (Kovács időközben a minisztérium integrációért felelős első miniszteri biztosa, a jelenleg EP-képviselő Mohácsi Viktória munkatársa lett.) A mellékelt idézetből kirajzolódó, igencsak életszerűtlen szituáció másik főszereplője nem jelent meg a minisztériumi szembesítésen – Kovács Anikót az Indexnek sem sikerült elérnie.

Azt sem sikerült megtudnunk, hogy Nagyék miért nem az eset idején léptek fel, hanem közel egy évvel később, és miért nem a rendőrséghez, hanem a minisztériumhoz és a sajtóhoz fordultak. Így ugyanis nem az események feltárása, hanem a lejáratás tűnik a fő motivációnak. Hasonlóképpen érthetetlen, hogy a minisztérium vezetése miért látta megalapozottnak a vádakat.

Az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetése 2008. július 10-én feljegyzést küldött Hiller Istvánnak a KM 2007-es szakmai és pénzügyi elszámolásával kapcsolatos problémákról. A dokumentumban jelezték, hogy a programot lebonyolító szervezet vezetője nem tud megnyugtatóan elszámolni pénzekkel. Pénzügyi ellenőrzést kértek, illetve azt, hogy a programot a HÖOK A Hallgatókért alapítány helyett az minisztérium háttérintézménye, az Educatio Kht. vigye tovább.

A minisztérium Ellenőrzési Főosztálya mindent rendben talált a Katapultnál, igaz, ők információink szerint csak számviteli szempontból vizsgálódtak, a számlák tartalmát nem ellenőrizték. A Borovszky vezette főigazgatóság tartalmi vizsgálatot és helyszíni szemléket is lefolytatott: a hiánypótlásokkal a HÖOK-os alapítvány csak novemberre végzett. Úgy tudjuk, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóságot a minisztérium felső vezetői szintjéről presszionálták, hogy zárják le a KM ellenőrzését, mert nem akarták feldühíteni a fideszes kötődéséről ismert diákszervezetet.

A hivatal markában

A jelek szerint mesterségesen felkavart botrány nyomán a sajtóban további, hasonlóan gyengének tűnő vádak jelentek meg az esélyegyenlőségi főosztály más munkatársaival kapcsolatban is. Ezek közül volt, ami olyan információk, dokumentumok meglehetősen egyoldalú interpretációján alapult, amihez csak nagyon magas beosztású minisztériumi tisztviselők férhetnek hozzá.

Az ügy több, a tárca esélyegyenlőségi, integrációs programját ismerő forrásunk szerint összefügghet azzal, hogy az OKM-ben Hiller István minisztersége alatt folyamatosan gyengült a deszegregációs politika támogatottsága. A romákat nem szívesen integráló iskolákkal, önkormányzatokkal óriási konfliktusokat generáló program megszüntetésének nagyon rossz politikai üzenete lenne – a vezetéséért felelős főosztály kulcsembereinek ellehetetlenítése után azonban azt nagyobb feltűnés nélkül lehetne elsorvasztani.