Első fokon nem érvényes a szerződés a Hospinvest és Heves megye között

2009.03.17. 12:45
A pályázatot már korábban hatályon helyezte a bíróság, így a szerződés sem lehet érvényes.

Érvénytelenítette a Heves Megye Önkormányzat és a HospInvest Zrt. közötti, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötött szerződést kedden a Nógrád Megyei Bíróság. Az ítélet annyiban nem meglepő, hogy alapjául egy másik, jogerős bírósági ítélet szolgált, amely hatályon kívül helyezte a Heves megyei önkormányzat az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére kiírt pályázatát. Mivel maga a pályázat szabálytalan volt, így az az alapján kötött szerződés sem lehet érvényes.

A Nógrád Megyei Bíróság azért mondta ki érvénytelennek a szerződést, mert az jogszabályba ütközik, mivel a pályázó HospInvest nem a meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a szerződést. A pályázati kiírás szerint olyan banki igazolást kellett volna bemutatni, ami azt tartalmazza, hogy a pályázó számláján 2005. január elseje óta nem volt "sorbanállás". A HospInvest igazolását viszont 2008. január 3-án állították ki két évre visszamenőleg. A banki igazolás hiányossága pótolható lett volna, de ezt csak határidőn túl tette meg a HospInvest.

A megyei önkormányzatnak egymillió forintos perköltséget kell megfizetnie, a HospInvestre kétmillió forintos perköltséget róttak ki, ezt a pénzt az egri önkormányzatnak kell megfizetniük. Emellett a HospInvest Zrt.-nek 900 ezer forintos feljegyzett kereseti illetéket is fizetnie kell.

A felperes Eger városa szeptemberben adta be érvénytelenítési keresetét. A kórház átadásának felfüggesztésére irányuló ideiglenes intézkedést a Balassagyarmaton székelő Nógrád Megyei Bíróság elutasította, s a kórház november 1-től a Hospinvest működtetésébe került át.

Az első fokú ítéletet minden bizonnyal megtámadják az alperesek, így az másodfokon az ítélőtáblára kerül. Ha végül ott jogerős ítélet mondja ki a vagyonkezelői szerződés érvénytelenségét, akkor helyre kell állítani az eredeti állapotot, vissza kell adni működtetésre a kórházat és a vagyont a Heves Megyei Önkormányzatnak.

A Markhot Ferenc kórház privatizációját a kezdetektől botrányok kísérik, a kórház orvosi stábja erőteljesen tiltakozott a privatizáció ellen. Bár a kórház a megyéjé, a fideszes egri városvezetés is beszállt a csatározásokba. Ezen a peren kívül még négy további per és egy gazdasági versenyhivatali vizsgálat folyik az ügyben.