Meztelenre vetkőztették a nemzeti ünnepen ordibálót

2009.03.17. 09:09 Módosítva: 2009.03.17. 13:41
Vizsgálatot rendelt el az ombudsman, a TASZ pedig az Alkotmánybírósághoz fordul a február 1-én életbe lépett, a szólásszabadságot aránytalanul korlátozó törvények miatt. A rendőrség március 15-én előálította azokat, akik kiabáltak. Két kiabáló állítja, a Gyorskocsi utcában meztelenre vetkőztették és megalázták őket a rendőrök.

Meztelenre vetkőztették a Gyorskocsi utcában azt a két férfit, akik bekiabálásaikkal zavarták meg a Kossuth téri zászlófelvonást március 15-én, írja a Magyar Nemzet. A rendőrség a nemzeti ünnepen a tavalyi szigorítások szellemében előállította a bekiabálókat, a gyakorlat ellen a Népszabadságban több jogvédő szervezet, így a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság is tiltakozott. A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul a szólásszabadságot aránytalanul korlátozó szabályozás miatt.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a rendőrök, akik az új szabályozás értelmében szigorúan fellépett a rendbontónak minősített hangoskodók és transzparensekkel tiltakozók ellen, előállításuk után meztelenre vetkőztették és megalázták a Kossuth térről előállított két hangoskodót. Egyikük, a civilben ügyvéd Rosdy Tamás részletesen is beszámolt sérelmeiről.

Elmondása szerint "egy nagydarab, gumikesztyűs smasszer" előtt kellett csupaszra vetkőznie, aki arra is utasította, hogy emelje fel herezacskóját. Ezután a falhoz állították, ahol terpeszbe kellett állnia és fel kellett húznia lábát. Háromszor le is gugoltatták. Amikor tiltakozott az eljárás ellen, azt felelték neki, hogy "tegyen panaszt, ha valami nem tetszik" - írja a lap.

Budapest rendőrfőkapitánya kedden belső vizsgálatot rendelt el a két férfi előállítása körülményeinek tisztázására. A közlemény szerint a belső vizsgálatot a médiában megjelent információk alapján rendelték el. Ígéretük szerint a vizsgálat eredményérről haladéktalanul tájékoztatni fogják a közvéleményt. Keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor a főkapitány megalapozatlannak nevezte a rendőrséget ért vádakat, "a hatóság a hatályos jogszabályokat megtartva járt el", mondta.

A szólásszabadság korlátozása miatt Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa is vizsgálatot indított. A TASZ pedig az alkotmánybírósághoz fordul, mert a február 1-én életbe lépett közrendvédelmi csomag súlyosan korlátozza a szólásszabadságot. Az új szabályozás értelmében akinél tojás van egy tüntetésen, az bűncselekmény előkészületét hajtja végre, ha kiabál, mások szabad gyülekezési jogát korlátozza.

Simon Éva, a TASZ programvezetője szerint a gyülekezési szabadság és a véleménynyilvánítás joga szorosan összefüggő alkotmányos alapjogok, amelyek csak nagyon szűk körben korlátozhatóak. A jelenlegi törvény szerinte messze túlmegy az arányos korlátozás követelményén. Az például, hogy valakit tojás birtoklásáért előállítsanak, szerinte elfogadhatatlan.

A rendőrség a nemzeti ünnepen összesen 37 személyt állított elő, köztük három körözött bűnözőt is. 16 személyt szabálysértéssel, 18-at bűncselekményekkel vádolnak. Közülük 14-nek az ügyében már az ügyészség jár el, vagyis megalapozottnak vették a rendőri intézkedéseket. Négy ügyben a rendőrség jár el. Négy személy ügyét gyorsított eljárásban, hivatalos elnevezéssel bíróság elé állítással, soron kívül tárgyalják a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Mindannyiukat hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják.