Zuschlag állítja, nem ismeri a per tanúit

2009.03.17. 17:17
Tizenegy tanút hallgatott meg a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A vallomásokból az derült ki, hogy a meghallgatott személyek tudta nélkül, valós adataikat felhasználva "működtek" a civil szervezetek.

A meghallgatott tanúk egyöntetűen azt vallották, hogy nem tudtak azokról az egyesületekről, amelyek tagnyilvántartásában adataikat felhasználták. Többségük a XXI. Századi Kulturális Egyesület tagnyilvántartásában szerepelt, de az egyesületről csak a nyomozati szakaszban történt kihallgatásuk alkalmával hallottak.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a nyilvántartásokon szereplő aláírásokat megmutatta a tanúknak, akik egyöntetűen azt vallották, hogy aláírásukat aláhamisították.

Volt olyan tanú, aki néhány alkalommal részt vett az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) kecskeméti rendezvényein, de nem lépett be a szervezetbe, ennek ellenére a nevét felhasználták a tagnyilvántartásban.

Több tanú bírói kérdésre válaszolva elmondta: a 90-es évek közepén tagja volt az ISZM-nek, de nem tud a peranyagban szereplő XXI. Századi Kulturális Egyesületről.

A tárgyalás szünetében Zuschlag János a fegyőrök gyűrűjében a hozzá intézett újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy most látta először a kihallgatott tanúkat.

Délután a bíróság Molnár Tibort hallgatta meg tanúként, aki 2002 óta kecskeméti MSZP-s önkormányzati képviselő. A tanú Kullai Tamás hetedrendű vádlott képviselőtársa volt 2002-től 2006-ig a kecskeméti közgyűlésben és ugyanebben az időszakban Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsnak is tagja volt.

Molnár Tibor nem tudott érdemi információt szolgáltatni arról az időszakról, amikor a tanácsban döntések születtek a civil szervezetek által benyújtott pályázatokról. Fodor Endre bíró emlékeztette a tanút a nyomozás során tett vallomására, amelyben a képviselő kifogásolta a szervezetek által benyújtott pályázatok "zűrzavaros módon" történő elbírálását.

A DARIT pályázatain több, Zuschlag Jánoshoz köthető és a perben szereplő civil szervezet nyert pénzt.

A per csütörtökön további tanúk meghallgatásával folytatódik. A Zuschlag Jánoshoz kötődő civil szervezetekhez kapcsolódóan csaknem száz tanú kikérdezését tartja szükségesnek Fodor Endre, mintegy nyolcvanan azonban írásban válaszolhatnak a bíróság kérdéseire.

Csütörtökön kerül sor Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára és Tüttő Kata, a fővárosi MSZP-frakció tagja tanúkénti meghallgatására.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.

Zuschlag János - aki az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja volt - 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.