Hazajönnek a mohácsi romák

2009.03.18. 21:02 Módosítva: 2009.03.18. 21:02
A gazdasági válság miatt az angolok már olyan munkákat is elvállalnak, amelyekből korábban nem kértek, hajlandók csokoládégyárakban és hűtőházakban dolgozni. Pont ott, ahol a Mohácsról Nagy-Britanniába vándorolt félezer roma család is munkát talált. Úgyhogy a romák kénytelenek hazajönni.

Hazajönnek a mohácsi romák Angliából, mivel a válság miatt ugyanis ott is több cég bezár, azért nincs munkalehetőség. Pedig sok mohácsi család még a házát is eladta, hogy ki tudjon utazni Angliába. Tavaly nyáron csaknem félezren döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

Mohácson több mint 3500 roma él, 90 százalékuk munkanélküli. 1998 és 2001 között 150 roma utazott ki Kanadába szerencsét próbálni. Menedékjogot kértek, de nem kaptak. 2006 végén pedig 300-an mentek ki Svédországba, de ott sem kaptak menedékjogot, onnan is haza kellett utazniuk. Ezután Anglia lett az úticél.

A romák kint csokoládégyártó üzemekben vagy hűtőházakban dolgoztak. Több cég azonban bezárt, vagy a helyieket alkalmazzák, akik most már olyan munkát is elvállalnak, amit eddig nem. A mohácsi kisebbségi önkormányzat elnöke mielőbb tájékozódni szeretne a kialakult helyzetről.

A Külügyminisztérium a napokban óvatosságra intette azokat a magyarokat, akik Nagy-Britanniában akarnak munkát vállalni. A tárca szerint ugyanis a nemzetközi gazdasági válság Nagy-Britanniát még érzékenyebben érinti, mint a többi uniós tagállamot. "Drasztikusan csökken az állások száma, a munkanélküliségi ráta kétszer akkora, mint az európai átlag. Nem egyszer előfordul, hogy nagyobb cégek egyik napról a másikra több ezer embert bocsátanak el", jelezte a múlt héten a külügy.