Kilenc évre röghöz kötnék a rezidens doktorokat

2009.03.18. 06:42
A kormány tervei szerint csak minden tizedik orvosgyakornok képzését állná az állam, de a többieknek is le kéne húzniuk kilenc évet.

Hűségesküre kötelezné a gyakornoki képzésbe kerülő orvostanhallgatókat az egészségügyi tárca, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a minisztérium szakmai egyeztetésre bocsátotta az orvosképzés átalakítására vonatkozó terveit.

Ezek két legfontosabb momentuma, hogy a gyakornokképzésben részt vevő hallgatóknak, a rezidenseknek kilenc éves hűségesküt kéne aláírniuk, azaz az egyetemi képzés után még kilenc évig hazai kórházakban kellene dolgozniuk. Ugyanakkor a gyakornokképzés eddig száz százalékban az állam által vállalt költségei helyett a jövőben csak minden tizedik gyakornok képzését finanszíroznák.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint ez a gyakorlatban évi 85 állami finanszírozású rezidensi helyet jelentene, ezek mindegyikén háziorvosokat kellene képezni, hiszen őket kötelezően az állami keret terhére kell képezni. Magyarországon 6800 háziorvosi praxis van, azaz évi 85 rezidenssel számolva negyven év alatt legfeljebb a praxisok felére lehetne új orvost kiképezni, mondta a Népszabadságnak.

Problémát jelent szerinte az is, hogy az állami finanszírozás megszűnésével a kórházak aligha kapkodnak majd a képzetlen orvoshallgatók után, akik eddig ingyen, a jövőben azonban a kórház költségére dolgoznának. Ráadásul a hűségeskű még az orvosok elvándorlását sem feltétlenül akadályozza, legfeljebb az orvostanhallgatók már a rezidensképzés előtt külföldre távoznak.