Az MSZP-s polgármesterek minél előbb választanának

2009.03.18. 13:15 Módosítva: 2009.03.18. 13:16
Ha a 2010-es költségvetést már a Fidesz-kormány fogadná el, akkor kiderülne hogy az ellenzék is ugyanúgy szorítja a prést, mint a szocialisták, következésképpen egy előrehozott választás esetén lenne muníció és idő az önkormányzati választásokra, gondolja a szocialista polgármesterek egy része. Vannak viszont, akik amiatt aggódnak, hogy az új kormány lenullázná a már aláírt, de még ki nem fizetett fejlesztési projekteket.

Egyre erősödik azoknak a szocialista országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek a hangja, akik nem várnák meg, amíg az MSZP teljesen kivérzik, hanem egy előrehozott választással mentenék a menthetőt. Az általános vélekedés szerint ugyanis biztosnak tűnik, hogy a választásokig hátralevő kormányzati intézkedések nem növelik számottevően az MSZP népszerűségét.

Mélyponton, reformok nélkül

Botka László a Hírszerzőnek adott interjújában arról beszélt, hogy az MSZP-nek anélkül sikerült történelmi mélypontra jutnia, hogy jelentős reformokat hajtott volna végre. Szeged polgármestere szerint a szocialista pártnak az a baja, hogy az emberek már nem hiszik el, hogy az MSZP képes is megcsinálni, amit mond, márpedig a baloldal elég sok mindent ígért az utóbbi évekbe. Ezért az a legfontosabb, mondta Botka, hogy megvalósuljon a miniszterelnök által vázolt program.

Persze közben, írja a Hírszerző, a szegedi polgármester azért örülne, ha olyan működési gyakorlat alakulna ki, amelyben közös döntések születnek. „Az biztos, hogy az egész pártvezetés megítélésének nem tett jót, hogy az elnökség tagjai a belső közvélemény előtt rendre arról számoltak be, hogy fontos döntésekről utólag értesültek” – mondta Botka.

Egymástól távol eső választások

Az optimisták úgy kalkulálnak, hogy a baloldal támogatottsága tizenkét százalék körül marad, a pesszimisták szerint leeshet tíz százalék alá.

Az előrehozott választásokat ízlelgetők egyik fő érve, hogy így eltávolítható egymástól az országgyűlési és az önkormányzati választás. Magyarán egyrészt nem érvényesül a szokásos képlet, miszerint a parlamenti választások győztese tovább erősödik a helyhatósági választásokon. (Ez csak 1998-ban nem alakult így).

Az új Fidesz-kormány az önkormányzati választás kampányában nem érvelhetne azzal, hogy még alig száz napja van a hatalomban, így kizárólag az előző kormánytól megörökölt kényszerpályán mozoghat. Abban ugyanis nincs vita a szocialisták között, hogy a köztársasági elnök a lehető legkésőbbre (májusra) írná ki a választásokat, és a Fidesz is a lehető legtovább szöszmötölne a kormányalakítással.

Csináljon költségvetést a Fidesz

Ha viszont előrehozott választások lennének, akkor a Fidesznek kellene megterveznie és elfogadnia a 2009-es költségvetést, következésképpen kiderülne, hogy az ellenzék hasonló megszorításokra kényszerül, mint a jelenlegi kormányzat. Azaz akadna Fidesz-ellenes muníció az önkormányzati választásokra.

Az más kérdés, hogy a jelek szerint a szocialisták eljátszották ezt a lehetőséget, ugyanis ha az MSZP valóban az európai parlamenti választással egyszerre tartandó előrehozott választások mellett dönt, akkor már csak néhány napja van a döntés meghozatalára. Ha csak őszre írnák ki a választásokat, akkor a 2010-es költségvetés az MSZP-re maradna.

A párt középvezetőinek és polgármestereinek nagyobbik része hiába játszik el az előrehozott választás gondolatával, a csúcsvezetésben a jelek szerint nincs erre hajlandóság. Legalábbis az MSZP jelölőbizottságának pénteki ülésén egy kisebb csörte alakult ki a miniszterelnök és Suchman Tamás között, amikor Gyurcsány Ferenc azt mondta: most hangsúlyosabban kell politizálni, mint kormányozni, és ő maga majd jól bele is áll az EP-kampányba.

A polgármesterek között is szép számmal akad, aki ellenzi az előrehozott választások ötletét. Érveik lényege: jelen pillanatban számos aláírt, de még ki nem fizetett, kormányzati és uniós forrásból finanszírozandó szerződés él, márpedig félő, hogy ha 2010 előtt érkezik egy Fidesz-kormány, akkor az felülbírálja a szerződéseket. (Megjegyzendő, hogy uniós szerződéseket viszonylag nehéz felülbírálni.) Márpedig ezen településvezetők szerint a felújított utakkal és intézményekkel még lehetne korrigálni egy esetleges önkormányzati bukást.