Az ország fele már előrehozott választást akar

2009.03.19. 07:26 Módosítva: 2009.03.19. 07:29
Egyre kiábrándultabbak a magyar választópolgárok. 91 százalékuk szerint rossz irányba mennek az ország dolgai, 48 százalékuk előrehozott választásokat akar, a kormányt csupán 18 százalék támogatja. A Fidesz mérföldekkel vezet a pártok versenyében, a népszerűségi lista első öt helyezettjéből négyen a Fidesz emblematikus vezetői.

Statisztikailag releváns mértékben nőtt azoknak a száma márciusban, akik szerint előrehozott választással kéne megoldani, derült ki a Medián a HVG megbízásából készített közvélemény-kutatásából. A felmérés adatai szerint márciusban már 48 százalék vélekedett így, szemben a februári 44 százalékkal.

Valamelyest nőtt azok aránya is, akik szerint a szakértői kormány lenne a jó megoldás, márciusban már minden ötödik megkérdezett így vélekedett. Azok, akik szerint a Gyurcsány-kormánynak kéne maradnia, 18 százaléknyian vannak, 6 százaléknyi válaszadó pedig azt szeretné, ha az SZDSZ és az MSZP új miniszterelnököt választana.

A felmérést március 6-10 között, 1200 fő személyes megkérdezésével készítették. A felmérés a válaszadók pártpreferenciáját is mérte. A kutatás szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 66 százalék, a szocialistáké 23. Parlamentbe jutásra az ebben a körben 4-4 százalékos támogatottságú MDF-nek és a Jobbiknak lehet, az SZDSZ csupán két százalékon áll.

A teljes népesség körében a Fidesz 43, az MSZP 16, az MDF és a Jobbik 3, az SZDSZ 2 százalékon áll, 31 százaléknyi válaszadónak nincs pártja.

A felmérésben résztvevők 91 százaléka szerint rossz irányba haladnak az ország dolgai, csupán 6 százalék szerint jó az irány. Ez történelmi rekord, 1995-ben, a Bokros-csomag idején is csupán 80 százaléknyian voltak a pesszimisták.

A politikusok egyéni népszerűsévi versenyében statisztikailag releváns mértékben csökkent Szili Katalin és Dávid Ibolya támogatottsága. A korábban a népszerűségi lista közvetlen élmezőnyéből Szili a hatodik, Dávid a 8. helyre esett vissza. Dávid népszerűsége már csupán 37 pontos.

A listát Sólyom László vezeti, bár a februári 56 ponthoz képest ő is releváns mértékben, 52 pontra esett vissza. Második helyen Orbán Viktor áll 51 ponttal, megelőzve Pokorni Zoltánt és a szintén releváns mértékben visszaeső Kósa Lajost. Az ötödik helyen is fideszes politikus, Varga Mihály áll.

A népszerűségi lista végén Kóka János áll, aki ellenzékben is folyamatosan veszít népszerűségéből, ami most 11 pontos. Kókát közvetlenül kormánytagok és szocialist funkcionáriusok előzik. Gyurcsány Ferenc 18 ponton áll, a legnépszerűbb kormánytag Göncz Kinga külügyminiszter 35 ponttal, a legnépszerűbb szocialista politikus Lendvai Ildikó 24 ponttal.