Bokros letagadta MSZP-s párttagságát

2009.03.20. 13:18 Módosítva: 2009.03.20. 14:04
Az MDF-es szalonképesség érdekében trükkösen fogalmazott Bokros Lajos szocialista múltját illetően Dávid Ibolya, az expénzügyminiszter pedig kifejezetten tagadta, hogy 1996-ban belépett volna az MSZP-be. Pedig belépett, és csak a tagdíjfizetés elmaradása miatt szűnt meg a párttagsága.

Bokros Lajos EP-listás jelölése idején az MDF-ben sokan a volt pénzügyminiszter szocialista kötődése miatt berzenkedtek adoptálásától. Az ötletgazda, Dávid Ibolya viszont megnyugtatta a párt közönségét és a nyilvánosságot, hogy „Bokros Lajos nem volt MSZP-tag minisztersége ideje alatt sem, és most sem az".

Bokros valójában a két időpont között volt tag a párt kispesti szervezetében, de Dávid erről már nem beszélt.

A belépés tényét – nyilván az MDF-es körök biztosra vehető nem tetszése miatt – Bokros kifejezetten tagadta a Hírszerzőnek adott szerdai interjújában. A volt miniszter azt állította: "Az MSZP-be való belépésem legenda. Nem léptem be sem a szocialista pártba, sem máshová. A Horn-kormányból történt távozásom után Washingtonba, a Világbankhoz mentem dolgozni."

Egy 1996-os mozgóvilágos interjúban viszont épp az ellenkezőjét bizonygatta, amikor Bossányi Katalin megkérdezte tőle, hogy lemondása után az „utolsó bosszúnak" szánt-e a belépést.

Bokros: "Ellenkezőleg: ez megint erkölcsi állásfoglalás a részemről. Mivel az MSZP-ben vannak számosan, akik támogatnak, úgy érzem, hogy kötelességem viszonozni ezt a támogatást. Ezért a jövőben azon fogok munkálkodni, hogy ismereteim átadásával, ha kell, speciális képzéssel felkészítsem rá a baloldali gondolkodású fiatal szakembereket, hogy
profibb módon tudjanak politizálni.

- De ezért miért kell Kispesten pártmunkáskodnia?

- Nem kell. De nem a politikai konjunktúra miatt döntöttem így. Én akkor lépek be az MSZP-be, amikor sokan éppen kifelé tartanak."

Burány Sándor, az MSZP kispesti elnöke is megerősítette az Index kérdésére, hogy a Horn-kormány minisztere 1996-ban csatlakozott a lakóhelye szerinti pártszervezethez. Burány szerint Bokros hivatalosan tagja lett a pártnak, de jogviszonya időközben megszűnt. A volt pénzügyminiszter ugyanis nem járt el a helyi MSZP rendezvényeire, és nem fizette a tagdíjat sem.