Megszavaztatnák Terézvárost a mélygarázsokról

2009.03.20. 15:02
Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi a VI. kerületben a polgármester. A városrész állandósult parkolási problémái miatt már több helyen tervbe vették mélygarázs építését, de eddig mindig civil szervezetek tiltakozásába fulladt az ügy. Verók István szerint a referendummal el lehet dönteni, hogy a kerület lakossága akar-e fejlesztést, és azt is meg lehet akadályozni, hogy mindig egy hangos kisebbség határozza meg, mi legyen.

Ügydöntő népszavazás kiírását kezdeményezi jövő héten a terézvárosi önkormányzatban az MSZP-frakció. Verók István polgármester azt a javaslatot terjeszti majd a testület elé, hogy a kerület lakossága döntsön, szeretne-e mélygarázs-beruházást.

A VI. kerületben eddig három helyen volt szó arról, hogy föld alatti parkolót építenek. A Nagymező utcában, a Jókai és a Hunyadi téren tervezett beruházások közül azonban eddig egyik sem indult el, mert vagy nincsenek meg hozzájuk az engedélyek, vagy visszalépett a kiszemelt beruházó. A tervek ellen a kerületben több civil szervezet is tiltakozni kezdett.

Verók István kijelentette: nem szeretné, hogy a Terézvárosba mindig egy hangos kisebbség döntse el, lesz-e beruházás, vagy nem, ezért inkább kikérik a teljes lakosság véleményét. A javaslatban szereplő kérdésre általánosságban válaszolhatnának a helyiek, szeretnék-e, hogy a „például Nagymező utcában, a Jókai és a Hunyadi téren" épüljön mélygarázs.

A polgármester szerint a kerületben másfélszer annyi ingyenes lakossági parkolási engedélyt adtak ki, mint ahány parkoló hely van, és esténként a környéket elárasztják a kerületben található színházak nézőinek autói is.

Verók egyben visszautasította a kerületi civil szervezetektől érkező vádakat, amelyek szerint a Nagymező utcai fakivágások összefüggésben lennének a mélygarázsok ügyével. A polgármester szerint a fákat több szakértő is megvizsgálat, és szakvéleményük bizonyítja, hogy az utca fái elöregedtek, életveszélyesek, ezért kell őket kivágni. Helyükbe a Főkert új fákat telepítene.

A fakivágások megakadályozására helyi civilek demonstrációt szerveztek, sőt pénteken ügyészséghez is fordultak. A Nagymező Utcaiak Egyesülete szerint a Főkert Zrt. fakivágási engedély nélkül, jogsértően akarja kivágni a fákat. Szerintük nem áll fenn életveszély, ezért semmi sem indokolja a hétfőre tervezett vágásokat.