Nincs köze Tatárszentgyörgyhöz a jászjákóhalmi kommandósakciónak

2009.03.20. 09:52
A Magyar Nemzet szerint egy cigánybandát keres a rendőrség Jász-Nagykun-Szolnok megyében, aminek köze lehet a tatárszentgyörgyi gyilkosságokhoz. Ez azonban teljesen megalapozatlan értesülés, hiszen Jászjákóhalmán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök nyomoznak, a tatárszentgyörgyi ügy viszont a Nemzeti Nyomozóirodához tartozik.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságokkal hozott összefüggésbe egy keddi Jász-Nagykun-Szolnok megyei kommandós akciót a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint kedden Jászjákóhalmán kommandósok fogták el egy autó utasait, mert azok a rendőri ellenőrzőpontot elkerülve próbáltak elmenekülni a helyszínről.

Az autóban gázfegyvereket, rendőri jelvényt, mellényt, gumibotot és rabláshoz használt eszközöket találtak. Az akcióban a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) egységei is részt vettek.

"A szoljon.hu tudósítója szerint a helyiek azt beszélik, hogy az elfogott férfiak összefüggésbe hozhatóak a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal is. Állítólag körülbelül negyven rendőrt vezényeltek a megyébe, hogy elfogják a cigányokból álló társaságot, akik Jászapátiban készültek egy, a tatárszentgyörgyihez hasonló bűncselekményre" - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Ez azonban teljesen alaptalan feltételezés. Érdeklődésünkre Bartha László, az NNI szóvivője azt mondta, a jászjákohalmi ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság jár el. Márpedig a tatárszentgyörgyi ügyben az NNI nyomoz, ezt érdeklődésünkre Bartha is megerősítette. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség amúgy sem nyomozhatna egy Pest megyei bűncselekmény ügyében.

Az akcióban ugyan az NNI egységei is részt vettek, mivel a kommandósok az NNI alárendeltségébe tartoznak.