PC: Gyurcsány a pártból kormányozhat tovább

2009.03.21. 14:46 Módosítva: 2009.03.21. 16:42
A konstruktív bizalmatlansági indítvány adja meg leginkább a lehetőséget arra, hogy a köztársasági elnököt "kikapcsolják" a kormányváltási folyamatból, s arra, hogy az Országgyűlés feloszlatását elkerüljék - írta gyorselemzésében a Political Capital szombaton.

Az intézet szerint a jelenlegi helyzetben a legnagyobb esélye a volt koalíciós partner SZDSZ-szel való megegyezésnek van. Az elmúlt hónapok stratégiai bizonytalanságai után az SZDSZ lehetőséget kap a koalícióba való visszatérésre - tette hozzá az elemzés.

A Political Capital szerint Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójának stabilitását a miniszterelnöki posztról való lemondás biztosítja. Tervezett folyamatról van szó, Gyurcsány a kormányból való távozásával kerülheti el, hogy a pártelnöki poszton kihívóval kelljen szembenéznie, és így mind a pártban, mind a kormányzásban veszítsen szerepéből.

A miniszterelnöki posztról való lemondás felvetése erősítheti Gyurcsány Ferenc pozícióit az MSZP-ben. A pártelnökség megtartásán túl szó van még arról is, hogy mekkora szerepe marad a kormányzás további irányának meghatározásában - olvasható a gyorselemzésben. Ha a konstruktív bizalmatlansági indítvány elbukik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök maradhat. Ekkor azonban ugyanazok a személyi, parlamenti többséget illető, szakpolitikai és gazdasági konfliktusok jelentkeznek, amelyek az elmúlt hónapokban is végletesen beszűkítették a kormány mozgásterét - mutat rá a kutatóintézet.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításának, az új kormány felállításának legfontosabb kérdése nem annyira a leendő miniszterelnök személye, hanem az a program, amely mögött többség jöhet létre az Országgyűlésben - olvasható az elemzésben.