Az elemzők újra a kormányban látják az SZDSZ-t

2009.03.21. 16:32
Gyurcsány Ferenc szombati bejelentésének hírére több elemző is beszélt az Indexnek a lehetséges forgatókönyvekről. Azt mindenki valószínűnek tartja, hogy az SZDSZ-nek van igazán esélye arra, hogy újra megállapodik egykori koalíciós partnerével, a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz a szocialistáknak legalább az egyik kispárt támogatására szükségük van.

Török Gábor, a Vision Consulting elemzője szerint a miniszterelnök döntésének két oka lehet: látványosan demonstrálni akarja, hogy nincs lehetőség a változásra ("ultimátum"), vagy valójában elérkezettnek látja az időt arra, hogy - amíg még megteheti - maga kezdeményezze a változást ("előremenekülés").

Egyelőre az utóbbi lehetőséget látja valószínűbbnek, amihez a szocialisták az SZDSZ támogatását tudnák megszerezni. Így meglenne a szocialisták többsége a konstruktív bizalmatlansági indítvány elfogadásához, a kormány munkája fölött pedig a háttérből bábáskodna Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor.

Lakner Zoltán politológus arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentéséről nehezen elképzelhető, hogy blöff lenne, komolyságát támasztja alá, hogy a pártokkal tervezett egyezkedéseken az MSZP-t Simon Gábor választmányi elnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető és maga Gyurcsány Ferenc képviseli. Szerinte az MSZP bármelyik kispárttal megállapodhat a kormányzás folytatásáról.

A döntés időzítéséről azt mondta, Gyurcsányban feltehetően most érett meg az a felismerés, hogy az MSZP olyan mély gödörben van, amiből nem képes kitörni. Szerepet játszhatott az EP-választos is, előtte még szét akarhatták választani a pártot a kormányzástól, illetve hogy a gazdasági válság miatt várhatóan súlyos döntéseket kell még meghozni.

A Political Capital szombati gyorselemzése szerint a jelenlegi helyzetben annak van a legnagyobb esélye, hogy az MSZP a volt koalíciós partner SZDSZ-szel köt újra megállapodást. Arról írnak, hogy Gyurcsány azzal, hogy távozik a miniszterelnöki posztról, a pártelnöki székben erősíti meg pozícióját, így pedig továbbra is biztosítja magának, hogy beleszólása legyen a kormányzásba.

Az elemzés szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításának, illetve az új kormány felállításának legfontosabb kérdése nem a személyekről, hanem egy olyan programról szól, ami mögött többség jöhet létre.

Az Index MSZP-s forrásokból úgy tudja, hogy a miniszterelnöki székbe Bokros Lajos biztosan nem ül majd, a lehetséges utódok között több név előkerült. Gyurcsány Ferenc szavai alapján annak van a legnagyobb esélye, hogy egy külső szakértő lehet a megoldás, legalábbis ez jött vissza a miniszterelnök és az elnökség környékéről is.

A kispártokkal való megegyezés kérdésében az SZDSZ-t említik az első helyen, aminek viszont az is feltétele, hogy kőkemény megszorító intézkedések szülessenek. Kérdés azonban, hogy az ehhez szükséges szociális lépéseket a szocialista frakció hajlandó-e támogatni. Ha pedig a személyi kérdésekről végül nem sikerül megállapodni, az előrehozott választások megtartása elkerülhetetlenné válik.