Kormányválság 2009

2009.03.21. 16:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Nincs miről beszélni, hiszen nem kaptam felkérést” – hárította el Békesi László volt pénzügyminiszter érdeklődésünket: elvállalná-e a miniszterelnöki posztot. Az MSZP kongresszusának küldöttei közül többen is a Reformszövetség környékéről származó miniszterelnököt vizionáltak, mivel őt az MDF és az SZDSZ is támogatná.

    „Először kormányprogram kell, és annak végrehajtásához kell keresni megfelelő jelöltet” – mondta Békesi, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a jelölt végül maga Gyurcsány Ferenc lesz, hiszen minden az MSZP-n múlik. Azon az MSZP-n, amelyiknek Békesi már nem tagja, 1998-ban kilépett a pártból.

  • Ünnepélyesen beiktatták hivatalába szombaton az új madagaszkári elnököt, Andry Rajoelinát, akinek hatalomátvételét az Afrikai Unió, az Európai Unió és az Egyesült Államok is államcsínynek tartja.

    Rajoelinát a madagaszkári alkotmánybíróság elnöke iktatta be az államfői tisztségbe a főváros, Antananarivo legnagyobb stadionjában az eddigi ellenzéki vezér több mint 40 ezer hívének üdvrivalgása mellett. A ceremónián a külföldi országok nagykövetei nem vettek részt: a diplomáciai testület bojkottálni akarta a beiktatást, de az új kormány külügyminisztere szerint meg sem hívták a diplomáciai képviseletek vezetőit.

    (MTI)

  • "A Fidesz hétfőn az Országgyűlésben kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatását, hogy hazánk polgárai kezükbe vehessék az ország sorsát és előrehozott választáson dönthessenek közös jövőnkről" – áll a párt közleményében. Ezekben a percekben Navracsics Tibor frakcióvezető sajtótájékoztatót tart. Ezen elmondta: reméli, hogy minden képviselő a lelkiismerete szerint szavaz. Ha nem, akkor az nem a Fidesz szégyene.

    Egy kérdésre válaszolva elmondta: nem támogatják Vona Gábor Jobbik-elnök Orbán Viktornak tett ajánlatát, vagyis nem hívják utcára az embereket, mert ez felelőtlenség lenne ebben a helyzetben és csak tovább mélyülne a válság.

  • cikkünk a témában:

    Nincs olyan, hogy kormányfői konstruktív bizalmatlansági indítvány

    Az alkotmány szellemével ellentétes, ha a kormányfő konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen, mondta Gulyás Gergely alkotmányjogász, a Fideszhez közel álló Szabadság Kör tagja.

  • Meglepő a Fidesz álláspontja, hiszen az ellenzéki párt 2006 óta azt hajtogatja, bárkivel hajlandó összefogni az ország érdekében, kivéve Gyurcsány Ferencet – mondta Nyakó István, miután Navracsics Tibor bejelentette: hétfőn a parlamentben kezdeményezik a parlament feloszlatását.

    Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz most meghazudtolta eddigi álláspontját, hiszen sem személyről, sem programról, sem konstrukcióról nem hajlandó egyeztetni senkivel, csak saját magával. Pedig tudhatnák, mondta, hiszen ők mondták, hogy az ország érdeke a legfontosabb.

  • A nyolc elnökségi helyből négy van meg eddig a szocialisták kongresszusán. A befutók: Veres János, Juhász Ferenc, Bárándy Gergely (ifjúsági kvóta), Hiller István.

    A következő négy helyről szétlövés dönt, azaz újraszavaznak róla: versenyben van még Harangozó Gábor (EP-képviselő), Vadai Ágnes (HM-államtitkár), Varga László (Societas-elnök), Török Zsolt (országgyűlési képviselő), Gőgös Zoltán (földművelésügyi államtitkár), Puch László (a közlekedési tárca államtitkára).

  • Az MSZP tisztújító kongresszusa elfogadta a párt európai parlamenti választási (EP) listáját szombaton.

    A lista első három helyén nők állnak: Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő.

  • A Magyar Demokrata Fórum (MDF) negyedszer is támogatni fogja a parlament feloszlatását célzó kezdeményezést, de arra is felkészül, ha az indítvány - az eddigi három kísérlethez hasonlóan - most sem éri el a célját.

    Erre az esetre is készen állva az MDF arra kéri a Fideszt, "vegye komolyan, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között kell az ellenzéknek megoldást találnia" - olvasható a Dávid Ibolya által aláírt közleményben.

    (MTI)

  • Folyik a szavazás az MSZP kongresszusán. A párt honlapja szerint megválasztották a választmány elnökévé Simon Gábort, pártpénztárnokká Brecskáné Nagy Máriát, az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság elnökévé dr. Simon Gábort.

  • Már csak egy hely kiadó az elnökségben, azért Puch László államtitkár és Szabó Vilmos országgyűlési képviselő küzd.

    (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Köztük lehet az új miniszterelnök

    Az MSZP-nek és a pártoknak két hetük van, hogy megtalálják Gyurcsány Ferenc lehetséges utódját. Összeállításunkban hét olyan személy esélyeit vizsgáltuk, aki így vagy úgy felmerült már, mint lehetséges miniszterelnök az elmúlt hetekben, vagy éppen szombaton. Itt olvashatnak róluk>>>

  • Veres János, Juhász Ferenc, Bárándy Gergely és Hiller István után újabb négy tagot választottak az így teljes létszámúvá vált elnökségbe: Vadai Ágnest, Herczog Editet, Varga Lászlót és Puch Lászlót.

    Az új elnökség a pártelnök-miniszterelnök vezetésével még szombat este összeül és várhatóan vasárnap is tárgyal arról, ki kövesse Gyurcsány Ferencet.

  • Elkötelezett reformpolitikát támogat az SZDSZ, de nem törekszik semmiféle koalícióra, jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Napkelte műsorában. Szerinte Gyurcsány lemondása alkalmat teremtett arra, hogy egy "jó program mellett sorakozhassunk fel". A kormány körül kialakult hitelességi válságot egy új miniszterelnök, "egy új, értelmes kormányprogram" feloldhatja. "Én látok erre esélyt, hogy ilyen kialakuljon, Magyarországnak biztos, hogy ez lenne az első számú érdeke" - mondta. (MTI)

  • Az MSZP egy évre keres új miniszterelnököt, mondta Mesterházy Attila a Napkeltében. A szocialista párt újonnan választott alelnöke szerint "a személynek nagyon komoly köze van a programhoz, tudnia kell, hogy mit vállal és teljesen természetes, hogy bele is kíván szólni, milyen program mentén irányítja az országot a következő egy évben". Mesterházy hisz abban, hogy az SZDSZ-szel és adott esetben az MDF-fel is meg tudnak egyezni a válságot kezelő programban és a személyekben is. Szerinte azonban úgy nem lehet komoly tárgyalást folytatni, hogy az MSZP megmondja előre kiben gondolkodik. (MTI)

  • Vége a puha diktatúrának, jön a kemény válság. A Vasárnapi Bors tematikus számot állított össze Gyurcsány Ferenc lemondásáról. A címlap: "VÉGRE! Gyurcsány megy, a válság marad". 2-5. oldal: négyoldalas összeállítás Ceausescu, Pol Pot, Sztálin, Mussolini, Hitler, Rákosi Mátyás, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il főszereplésével. 6-7. oldal: "Gyurcsány megy, Surányi jön?" - tudósítások az MSZP tisztújító kongresszusának történelmi eseményeiről. Ügyes.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Gyurcsány Ferenc számára az volt a legfontosabb, hogy minél nagyobb támogatással válasszák pártelnökké, mert ez egy olyan biztos legitimációt ad két évig, ahonnan a politikai jövőjét újra tudja építeni, mondta Stumpf István politológus, Orbán Viktor egykori kancelláriaminisztere a Napkeltében.

    "Nem azt tette, hogy azt mondta, hogy lemond és odaadja a lehetőséget a köztársasági elnöknek, hogy ő találjon egy konszenzusos miniszterelnököt. Ezzel esély kínálkozott volna arra, hogy esetleg a Fidesz jóváhagyását is meg lehessen szerezni, vagy a köztársasági elnök könnyebben tudott volna az ellenzék legnagyobb pártjával is beszélni erről, de ezt eleve kizárta ez a konstrukció" - mondta. Szerinte a konstruktív bizalmatlansági indítvány nem megoldás, mert "a befektetők szempontjából hiteles embert találni, az legfeljebb a pénzügyi krízis elodázásában játszhat fontos szerepet, meg esetleg a forinttal kapcsolatos spekulációkat tudja féken tartani, ami nem egy utolsó dolog, de azt gondolom, hogy ezt az embert sem lesz könnyű megtalálni".

  • Békesi László szerint a jelenlegi helyzetben az MSZP-ből vagy a szocialisták szűk köréből jelölhetnek ki miniszterelnököt, úgy, hogy csak egy egészen keveset módosítanak a kormány programján. A Napkeltében „ügyes taktikai húzásnak” nevezte Gyurcsány Ferenc lépését, hogy új kormányt és új miniszterelnököt javasolt. Szerinte ezzel Gyurcsány Ferenc egyrészt nem várta meg azt az elkerülhetetlennek látszó forgatókönyvet, hogy a gazdasági válság maga alá temeti az országot és a hatalmon lévő miniszterelnököt, másrészt pedig esélyt adott magának, hogy túlélje ezt a krízist.

    A Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportját vezető közgazdász jelenleg nem lát olyan programot és személyt, aki az MSZP-frakciónak és SZDSZ-nek, illetve az MDF is jó, de el tudja képzelni, meg fogják keresni. „Ilyenkor bárkit elő lehet rángatni, ambíciók meg mindig vannak, nem hiszem, hogy ez lesz a szűk keresztmetszet” - mondta.

  • Gyurcsány Ferenc vasárnap reggel a Sándor palotában tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt az MSZP szándékáról, hogy új kormányt alakít új miniszterelnök vezetésével. Arról is tájékoztatta, hogy a kormányváltás közjogi formája a kormánypárti képviselők által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvány lesz. A köztársasági elnök a tájékoztatást tudomásul vette. (FH)

  • Megkezdődött vasárnap délelőtt az MSZP elnökségének ülése, amelynek napirendjén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódlásának kérdése és a szombati bejelentés nyomán kialakult helyzet elemzése szerepel. Lamperth Mónika elnökhelyettes tájékoztatása szerint nevekről is tárgyalnak, neki is van miniszterelnök-jelöltje, de nem árulja el, kicsoda. Párton belüli és kívüli embert is elképzelhetőnek tart a kormányfői posztra. Az elnökségi ülésen figyelembe veszik, hogy Gyurcsány Ferenc utódlása kapcsán miként nyilatkoztak a pártok, és ez alapján alakítják ki a stratégiát. (MTI)

  • Újraéleszthetik az MSZP-SZDSZ koalicót, nyilatkozta a Napkeltének Herényi Károly, a megszűnt MDF-frakció volt vezetője. Szerinte jelenleg ez az egyik reális forgatókönyv. A másik, hogy yurcsány Ferenc miniszterelnök marad a helyén, mert nem fognak találni helyette mást. "A kormányzati felelősség az MSZP-é, találja meg a megfelelő programot, személyeket és partnereket. Ennek a lehetősége megvan, a koalíciót újra tudják éleszteni. Éljenek ezzel a lehetőséggel vagy hétfőn ők is nyomják meg a gombot és legyen előre hozott választás" - mondta. (MTI)

  • "Az MDF és jómagam nem kívánok részt venni az MSZP hatalmi játékában" - jelentette ki közleményben Bokros Lajos. Az MDF EP-listavezetője szerint az elmúlt napokban megtapasztalhatta, hogy "milyen alantas támadások érhetnek egy őszinte embert a politika világában". A támadások célja szerinte az, hogy eltereljék a figyelmet a problémákról. Közleménye szerint neki és az MDF-nek van programja a válság kezelésére, ami "nemcsak veszély, hanem esély is egyben". Az MDF az előrehozott választást támogatja, ha a parlament hétfőn máskép dönt, egyeztetéseket kezdenek a többi ellenzéki párttal egy konstruktív bizalmatlansági indítványról.

  • A Fidesz hétfői frakcióülésén és keddi elnökségi ülésén is tanácskoznak majd a miniszterelnök bejelentése miatt kialakult helyzetről. A hétfői frakcióülést nem a mostani helyzet miatt, hanem már korábban összehívták. A délelőtti ülésen szó lesz a kialakult helyzetről és várhatóan Orbán Viktor pártelnök is felszólal majd. A párt hétfőn kezdeményezi a parlament feloszlatását. (MTI)

  • „Nyitott nemzeti kormányt szeretnék alakítani, ami segít, hogy a válság közepette magára találjon a gazdaság, de egyszerre enyhíti a szociális feszültségeket is” - foglalta össze a leendő kabinet ars poeticáját Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az MSZP elnöke szerint ehhez egy szélesebb körű konszenzus kell, így az MSZP tárgyalásokat kezd az MDF-fel és az SZDSZ-szel, no meg a Fidesszel, hogy stabil többséget lehessen szerezni az új kormány mögé. Az MSZP tárgyalódelegációját Gyurcsány Ferenc vezeti, illetve Lendvai Ildikó frakcióvezető és Simon Gábor választmányi elnök alkotja.

  • "Az egyértelmű, hogy a február 16-án meghirdetett kormányzati tervnél keményebb intézkedésekre van szükség" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Gyurcsány. Az országot ugyanis csak szigorúbb költségvetési politikával és gazdasági intézkedésekkel lehet egyensúlyban tartani.

  • Mivel az új kormány egy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása után alakul meg, nincs interregnum, azaz a jelenlegi kabinet addig a percig teljes joggal gyakorolja hatalmát, amíg nem áll fel az új kabinet. Aminek élén egy olyan kormányfőnek kell állnia, aki saját meggyőződése szerint vezeti az országot, ezt pedig Gyurcsány, mint a szocialista párt elnöke támogatja, mondta sajtótájékoztatóján.

  • Gyurcsány a kormány átszervezésére bíztatta leendő utódját, hiszen a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, amit április 6-án kívánnak benyújtani, az összes miniszter mandátuma lejár.

  • Gyurcsány Ferenc nem számol azzal, hogy nem találnak új miniszterelnököt. "Meg tudunk állapodni" - felelte az erre vonatkozó újságírói kérdésre. A minisztériumok a következő hetekben már az új kormány számára is készítenek előterjesztéseket, hiszen az "nem kezdhet üres fiókkal". Hogy ezeket a javaslatokat végül felhasználják-e, az a következő kabinet döntésén múlik.

  • Sajtótájékoztatóján a távozóban lévő miniszterelnök is megerősítette, hogy az MSZP elnökségi ülésén nevek is szóba kerültek az utódlás kapcsán, de egyet sem volt hajlandó elárulni ezek közül. A Független Hírügynökség miniszterelnök-közeli forrásai szerint nem merült fel olyan forgatókönyv, amely szerint Gyurcsány maradna a kormányfő.

  • Nem valószínű, hogy pártpolitikus lesz az új miniszterelnök, mert olyan jelöltre van szükség, aki képes nagy támogatottságot szerezni, mondta Kiss Péter az MSZP vasárnapi elnökségi ülése után, megismételve Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát a széles támogatottsággal bíró nemzeti kormányról. Az elnökségi ülésen "jelölt nevekről jelölttípusokban hangos gondolkozás folyt". A kancelláriaminiszter nagyobb esélyt lát az új kormány alakítására, mint az előrehozott választásokra. (MTI)

  • Válságkezelő kormány létrehozását javasolja az SZDSZ megyei elnökeinek fóruma az ország válságos helyzetének mielőbbi megoldása érdekében. "Az SZDSZ kezdje meg a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal egy olyan kormányfő megválasztása és kormányprogram megvalósítása érdekében, aki és amely lehetővé teszi a gazdasági-társadalmi, és bizalmi válság kezelését. Ebben a szakértői kormányban a jelenlegi gazdasági és társadalmi válságot kezelni nem tudó kormány meghatározó tagjai már ne kapjanak szerepet" - írták a szabad demokraták vasárnap, Baranyában tanácskozott középvezetői.

    Az állásfoglalás szövege szerint a tárgyalási folyamatnak, a válság kezelésére alkalmas program alakításának a vidéki SZDSZ-tagság is érdemi résztvevője kíván lenni, ezért a megyei elnökök fóruma folyamatos, érdemi egyeztetést tart szükségesnek a döntések megszületése előtt. (MTI)