Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kormányválság 2009

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány Ferenc lemondana a miniszterelnökségről

    Két hét alatt kell miniszterelnököt találnia az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc kilátásba helyezett lemondása után. A miniszterelnök a hatékonyabb válságkezeléssel és a sikeres 2010-es választási szerepléssel magyarázza döntését.

  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: A baloldal rossz útra tévedt

    "Arra kérem a kongresszust, hogy bízza meg a választmányt, hogy keressen egy új miniszterelnököt, majd két hét múlva egy rendkívüli kongresszus döntsön az új kormányfőről" – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusának első napján. A miniszterelnök nem akar távozni a politikából, az MSZP elnöki posztját megtartaná, hogy "2010-ben ne egy erőszakos érzéketlen politikai erő vegye át a hatalmat".

  • lamp01

    Vasárnapi kongresszusi napot az ismert okok miatt törölték, mondta az Indexnek Lamperth Mónika. Gyurcsány bejelentése miatt a kongresszusra tervezett programalkotási programpont is kiesett a szocialisták napirendjéből. A tisztújítást viszont még szombaton lezavarják. Lamperth elmondta, hogy ő is szombaton reggel az elnökségi ülésen értesült a miniszterelnök szándékairól, de nem volt meglepve igazán. Gyurcsány lehetséges utódjának neve még nem merült, de az tisztújító kongresszust április 4-re tervezik.

  • Déli 12 óra után néhány perccel kiterjesztették az MSZP zárt ülésére vonatkozó biztonsági intézkedéseket a Népstadion és intézményei egész területére. Az újságírókat kitessékelték a kerítésen kívülre.

  • cikkünk a témában:

    Újraszövődhet az MSZP–SZDSZ-koalíció

    Mivel a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz elfogadásához az MSZP-sek nincsenek elegen a parlamentben, ezért szükséges az SZDSZ támogatása. Gyurcsány úgy érezheti, még visszatérhet a hatalomba. Török Gábor elemez.

  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány néha majdnem elmegy

    A miniszterelnök az elmúlt két évben már négyszer jelezte, hogy kész lemondani. Eddig mind csak fenyegetőzés volt.

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Így mond le Gyurcsány Ferenc

  • Felkérés esetén elvállalná a kormány vezetését Bokros Lajos. A Horn-kormány volt pénzügyminisztere ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta el szombaton Gyöngyösön. "Ha a felelős magyar Országgyűlés engem, vagy mást felkér arra, hogy egy válságkormányt vezessek, a magam részéről állok elébe" - fogalmazott a volt miniszter a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján, aki arról is beszámolt, hogy a közgazdasági tanácskozást követően részt vesz az MSZP kongresszusán, s ezt természetesen - mint mondta - "nem titkos megfigyelőként" teszi. Hangsúlyozta: nem zárkózik el a személyes feladat elől, hiszen az "írástudók kötelessége", hogy használják, ha van a tarsolyukban valami, amivel hozzá tudnak járulni az ország felemelkedéséhez. Ugyanakkor világossá tette: nem az az érdekes, amit személyesen gondol, hanem az, hogy az Országgyűlésben helyet foglaló 4 vagy 5 párt miben tud megegyezni. (MTI)

  • Az MDF hétfőre egyeztetést kezdeményez a parlament ellenzéki pártjaival annak érdekében, hogy mielőbb közös megegyezés születhessen a többség által közösen jelölt, a parlamenti többség bizalmát élvező miniszterelnök személyéről. Dávid Ibolya közleményében azt hangoztatta, hogy most az ellenzéki többség kezében van az ország sorsa: a három ellenzéki párt közös megegyezésén múlik, hogy egy valóban alkalmas, válságkezelő miniszterelnök kerüljön Gyurcsány Ferenc helyére.

  • A BRFK sajtóirodáján az Index kérdésére azt mondták, egyelőre senki sem jelentett be demonstrációt Gyurcsány Ferenc lemondásának hírére.

  • Hamarosan összeül a Fidesz elnöksége, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó fideszes vezető elmondta, nem jellemzi optimizmus a közhangulatot a Fideszben, szerintük bárki is lesz a miniszterelnök Gyurcsány után, nem várható, hogy csodát tegyen, folytatnia kell a megszorításokat. "Cserélgetik a falban a téglákat, az a kérdés, hogy összeomlik-e a fal" - tette hozzá.

  • Az SZDSZ még korainak tartja, hogy egy új miniszterelnök személyéről foglaljon állást, meg akarják várni a kongresszus döntéseit az új elnökség összetételéről és a tartalmi kérdésekről, mondta Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője. Kérdés, hogy a párt a váltás következményeként balra tolódik-e, hogy a bizalmi válságból milyen megoldási stratégiával próbál kijönni, illetve hogy az új kormányfő milyen felhatalmazással bír majd a válság kezelésére.

    Gyurcsány Ferenc most végre beismerte, hogy bizalmi válság van, ezzel a helyzet oldódására nyílt lehetőség, fogalmazott az SZDSZ-es politikus.

    Az SZDSZ országos tanácsa szombaton délelőtt ülésezik, ahol szóba került a miniszterelnök bejelentése, erről további részleteket Fodor Gábor pártelnök mond majd a testület utáni sajtótájékoztatóján.

    A pártban egyébként már délelőtt szóba került, hogy az MSZP kongresszusa után a főbb vezetői testületek, az országos tanács és az ügyvivői testület, a helyzetre való tekintettel sűrítik üléseiket.

  • cikkünk a témában:

    A Hősök terén a Magyarok Szövetsége

    A téren kétezer árpádsávos és nemzeti színű zászlót lengető ember gyűlt össze.

    Este 6 órakor a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete fáklyás vonulást szervez Morvai Krisztina iránti szolidaritásának kifejezésére. Helyszín: Kossuth tér - bazilika, József Attila u. - Nádor u. sarok. (Morvai Katalin, a Jobbik európai parlamenti listavezetője azt állítja, hogy március 15-én bántalmazták őt a rendőrök. A rendőrség szerint ez nem igaz.)

     

  • cikkünk a témában:

    Gyurcsánynak már azt sem hiszik el, hogy lemondott

    Rögtönzött közvéleménykutatást tartottunk csirkések, pékek és újságosok között: a Fény utcai piac ünnepel, de az emberek gyanakszanak, képtelenek elhinni, hogy Fletó Fletonovics ez egyszer igazat mond. Részletek itt>>>

  • Tisztességes, de egy évet késő bejelentésnek tartja Karsai József Gyurcsány Ferenc visszalépést a miniszterelnökségtől. Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: párton belül Gráf József vagy Kiss Péter jöhet szóba miniszterelnök-jelöltként. Karsai szerint az MSZP-s politikusok közül olyan kellene miniszterelnöknek, aki nem széthúzó, nem megosztó, hanem integráló személy. "Egyetlen ilyen ember van, ez pedig Gráf József agrárminiszter" - mondta a szocialista politikus. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Húsvét után lehet új miniszterelnök

    A jövő héten megkezdődik a pártok közt az egyeztetés az új kormányfő személyéről, akiről április 5-én, a rendkívüli kongresszuson szavazhatnak a küldöttek. Ezt követően április 14-én, a húsvét utáni első parlamenti napon kerülhet az Országgyűlés elé a bizalmatlansági indítvány, amelyet maga a kormányfő jegyez majd - hangzott el a kongresszus zárt ülésén.

    (MTI)

  • Gyurcsány is szakértői kormányt emlegetett a pártelnökség előtt, amikor utódlásáról beszélt. Neveket nem mondott, ezért rögtön elindult a találgatás, hogy ki lehet az a megfelelő személy, aki szakértőnek is tekinthető, és van esély rá, hogy a párt támogatását is elnyeri. Rögtön felmerült Gráf József, az agrár szakértőnek tekinthető szakminiszter neve. Nem először. Egy éve, amikor szintén szóba került Gyurcsány távozása, már szerepelt a választható utódok listáján. Az Index meg is szondázta, hogy a körmendi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum után a moszkvai Társadalomtudományi Akadémián posztgrad végzettséget szerzett 63 éves Gráf valóban népszerű-e az olvasók körében. Népszerűbb volt, mint Kiss Péter és Szekeres Imre, de elmaradt Bajnai Gordontól, csak 80 százalék ellenezte.

    Bokros egy két hete indított indexes szavazáson szerepelt, mint lehetséges népvezér, aki kivezetheti a magyarságot a nehéz helyzetből. És meg is nyerte.

  • cikkünk a témában:

    Lakner: Blöffnek durva lenne

    Azzal, hogy meglebegtette lemondását, lényegében meghúzta a revolver ravaszát Gyurcsány Ferenc, és a golyónak előbb-utóbb ki kell repülnie ndash; mondja Lakner Zoltán. A politikai elemző az Index kérdésére azt mondta: bármelyik vagy akár mind a két kis párttal megállapodhat az MSZP a kormányzás folytatásáról. Az új kormányfő valószínűleg kívülről jön, és szinte biztos, hogy nem MSZP-s politikus lesz.

  • "Akadály miniszterelnökként" emlegetik a saját beszédéból kiemelt mondatok alapján Gyurcsány Ferencet a BBC-n. A brit hírügynökség idézi a távozási szándékát magyarázó Gyurcsányt: "úgy hallottam, én vagyok az akadálya az változásokhoz szükséges együttműködésnek".

  • cikkünk a témában:

    Best of Gyurcsány-blog: hogyan zokognak az igazi rajongók?

    "Az ORSZÁG érdekei kívánják, hogy ne az Orbán Viktor által vezetett támadópolitikájú pénzpazarló párt kormányozzon. Amennyiben ön,és az MSZP megkívánja nyerni a 2010es választásokat,most nem önnek,hanem a pártnak kell lemondania, más esély nincs." Fletót a blogján gyászolják az igazhitűek. A tréfás megamix itt olvasható.

  • cikkünk a témában:

    Bokros azonnal ajánlkozott kormányfőnek

    Az Index információi szerint az SZDSZ annyira komolyan gondolta Bokros felfuttatását, hogy Kis János révén igyekeztek lebeszélni az MDF-es EP-listás megbízatás elvállalásáról, mert az szerintük csak nehezíti a volt pénzügyminiszter coming backjét.

  • cikkünk a témában:

    Fodor Gábor: Helyeseltem Gyurcsány lemondását

    Gyurcsány ferenc még a szombati kongresszus előtt tájékoztatta Fodor Gábort lemondási szándékáról, az SZDSZ elnöke üdvözölte a kormányfő döntését. A liberálisok csak úgy hajlandóak támogatni egy új programot, ha az magában foglalja a strukturális reformokat. Az előre hozott választásokat egyelőre nem tartják jó megoldásnak. Bokrosról hallani se akarnak.

  • Gyurcsány a pártelnök. 599 szavazóból 508-an igennel szavaztak.

  • Az MSZP tisztújításáról jelenti tudósítónk: elnökhelyettesek: Szekeres Imrét 524 szavazattal (85 százalék), Lamperth Mónika 404 szavazat (68 százalék).

    Alelnökök: Mesterházy Attila 428 szavazat (78 százalék), Kiss Péter 422 szavazat (76 százalék), Ujhelyi István 394 szavazat (71 százalék). Kiesett Hiller István, az MSZP korábbi elnöke (347 szavazat, 65 százalék).

  • cikkünk a témában:

    Csütörtökig van esély a tavaszi előrehozott választásra

    Hogy ki takarítja el a romokat, ez a fő kérdés, miután Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán bejelentette, hogy hátrébblép a miniszterelnökségtől, és a pártnak két hete van, hogy megtalálja új kormányfőjelöltjét, és azt egy konstruktív bizalmatlansági indítvány segítségével miniszterelnökké is emeli. Csakhogy nem olyan egyszerű alkalmas jelöltet találni.

  • Senki nem teheti felelőssé Gyurcsány Ferencet a válságért, jelentette ki Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke szombaton a miniszterelnök azon bejelentésére reagálva, amelyben új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével.

    "Gyurcsány Ferenc mindent megtett, amit tudott, helyesen cselekedett Magyarország érdekében" - szögezte le a dán politikus, akinek szavait szóvivője tolmácsolta.

    Úgy vélte, a kormányfő határozott vezetést biztosított Magyarországnak ezekben az években, előremutató új fejezetet teremtett a ország életében. Emellett mindig maga elé helyezte országát és pártját.

    Rasmussen a párt előtt álló fontos feladatnak nevezte azt is, hogy győzelmet arasson a júniusi EP-választáson.

  • Az MSZP elnökségét teljesen váratlanul érte Gyurcsány Ferenc bejelentése, amelynek semmilyen előkészülete nem volt. A miniszterelnök szombaton reggel tájékoztatta az elnökséget, ezért csak most elemzik a helyzetet, közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az MSZP elnökségi tagja. Azt mondta, nem tudni, hogy ki léphet Gyurcsány Ferenc helyére.

    Arra a kérdésre, hogy ő elvállalná-e a miniszterelnökséget, Gráf József azt válaszolta: "nem vállalnám, mert ehhez jobb szakember kell". (MTI)

  • A tisztújító kongresszus dátum választásánál vasárnap lett a nyerő, mert a szombat április 4-re esik. A rendszerváltás előtt felszabadulás napjaként emlegetett évforduló mellett az is a szombat ellen szólt, hogy a szakszerveztek is erre a napra hirdettek demonstrációt.