Gyurcsány: A baloldal rossz útra tévedt

2009.03.21. 11:31 Módosítva: 2009.03.21. 11:54
Arra kérem a kongresszust, hogy bízza meg a választmányt, hogy keressen egy új miniszterelnököt, majd két hét múlva egy rendkívüli kongresszus döntsön az új kormányfőről – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusának első napján. A miniszterelnök nem akar távozni a politikából, az MSZP elnöki posztját megtartaná, hogy "2010-ben ne egy erőszakos érzéketlen politikai erő vegye át a hatalmat".

"Magyarországon a baloldal ma leszegett fejjel jár, noha azoknak, akik kormányoznak, van programjuk, de megfogyott a hitelük. Azoknak pedig, akiknek nagyobb a népszerűségük, nincs programjuk" – mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP kongresszusán. Éppen ezért a miniszterelnök-pártelnök úgy ítélte meg, hogy ismét választáshoz érkezett a baloldal. De mielőtt új utat jelölt, a miniszterelnök visszatekintett, és megállapította, hogy az MSZP hétéves kormányzása igen is sikeres volt.

Sorolta az eredményeket

Például 2001 óta 25 százalékkal nőtt Magyarország gazdasága, és a keresetek 30 százalékkal, a nyugdíjak pedig 40 százalékkal érnek többet, mint hét éve, a családi pótlék értéke pedig megduplázódott. És szépen szaporodik a magyar, évente mintegy 2500-al több gyermek születik. És autópálya fut Miskolcra, Szegedre, a Balaton déli partján, és jövőre Pécsre is elér a sztráda, és megépült Magyarország legszebb hídja, sorolta a miniszterelnök.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ami az egészségügyet illeti, 400 új patika nyílt, és drasztikusan csökkentek a gyógyszerárak. A miniszterelnök a gazdákról elmondta, hogy támogatásuk kétszeresére emelkedett. És persze megforgatták a nagy rendszereket is: fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert, levezényelték a haderőreformot, átállították a társadalombiztosítást. E mögött az eredmények mögött Magyarország gürcölése és verítéke áll, és a baloldal nem hagyja, hogy elvegyék ezeket a vívmányokat.

2009-ben viszont a baloldal rossz útra tévedt, mert az ezredforduló tájékán elkezdődött az osztogatás. De a miniszterelnök szerint az a kérdés, hogy hiba volt-e, hogy az Orbán-kormány 70 százalékkal emelte a köztisztviselők bérét, nyakra-főre osztogatta a lakástámogatást, a Medgyessy-kabinet 50 százalékkal tornászta feljebb a közszféra illetményét, a Gyurcsány-kormány meg öt éves adócsökkentési programba kezdett. Ha onnan nézzük, hogy ezek az intézkedések tömegével biztosítottak jobb életszínvonalat szegények tömegeinek, akkor nem volt hiba.

Illúziót teremtettek

Csakhogy ezzel a problémával az is együtt járt, hogy olyan terheket vállalt az ország, ami az elviselhetőnél is jobban nyomja az emberek vállát. A kormányzat ugyanis teremtett egy illúziót, ami arra szoktatta az embereket, hogy boldogulásuk záloga nem saját teljesítménye, hanem az állam túlköltekezése. (Aminek következtében az emberek is nyakra-főre vették fel a hiteleket.)

03

2006 óta próbálom felébreszteni az országot ebből a hamis álomból, de iszonyatosan nehéz, sokkal több konfliktussal jár mint gondoltam, mondta Gyurcsány. A miniszterelnök szerint azonban az ország bajai nem csak gazdasági természetűek. Ugyanis kettészakadt az ország, 2002 óta a Fidesz egyetlen célja, hogy visszaszerezze a hatalmat, és kiszorítsa a morális szemétnek tartott baloldalt. Életre hívta a Jobbikot az ellenzék, tűntetést szít, sőt a holdudvarába tartozó szervezetek támadják a romákat, homofób megjegyzéseket tesznek, és zsidóznak. Aztán a miniszterelnök bírálta az igazságszolgáltatást is, ugyanis szerinte annak egyes intézményei védik, fedezik a Fidesz sunyiságát. Következésképpen itt a legszentebb dologgal játszanak, és csúfot űznek a demokráciából a jogállamiságból. Ma az MSZP a legerősebb demokratikus erő, neki kell megvédenie az országot, mert más nem teszi meg.

Csökkent a bizalom

Épp ezért Gyurcsány bátran ki merte jelenteni, hogy az MSZP a jó oldalon áll, demokratikus, toleráns társadalomban hisz, nem kokettál az emberi méltóságot sértő eszmékkel. És a hatalom harminc ezüstjéért nem áldoz fel mindent.

A párt belső viszonyai nagyon keveset változtak az elmúlt időszakban, eltűnt az innovációra való hajlam, feltűnő a bezárkózás, mondta a miniszterelnök. A fő felelősség a miénk, ebből is kimagaslik a párt elnökének, miniszterelnökének a felelőssége, jelentette ki Gyurcsány. Mert ahogy telt az idő, egyre kevesebb lett a szövetséges, egyre csökkent a bizalom. Miközben megtartotta a párt támogatását, vont mérleget a miniszterelnök, egyre csökkent a választók támogatása. Ma is hiszi, hogy helyes az irányvonal, de egy politikust nem szándékai, hanem eredményei minősítik. A választók az eredményeket alig, a kudarcokat annál inkább látják. Ezt nem lehet csak az ellenzék számlájára írni.

Ne essenek a régi hibákba

Az elmúlt három év egyenlege az ország szempontjából pozitív, de ami az ország számára eredmény, a küszködő emberek számára sokszor teher, ők a ma nyűgeivel foglalkoznak, mondta Gyurcsány. Merre tovább, kérdezte a miniszterelnök, majd rögtön válaszolt is, mondván: "Ismertek jól, én nem tudok mást mondani, küzdeni kell és küzdeni is fogunk. Magyarországért, a baloldalért igazunkért. De a küzdelem nem könnyű, mert Magyarország és a baloldal két tűz közé szorult. A magyar baloldal egyetért a reformpolitikával, de kételkedik, elutasító, ha a reformok terhe rá hárul. A választók küzdelem helyett védelmet igényelnek. Ez részben kielégíthető. Részben, mert ez a válság elér minden családot, közösséget, munkahelyet, nincs ember és nincs isten, aki ettől meg tudja védeni az embereket, csak közös teherviseléssel lehet fellépni, aki ennek az ellenkezőjét mondja, az hazudik, az a régi álomba ringat minket, ami megfosztott lehetőségeinktől" – mondta.

01

Gyurcsány mégis azt kérte a kongresszustól, hogy a baloldal ne essen a régi hibákba, tehát ragaszkodjon az utóbbi három év gazdaságpolitikájához, ugyanis a válság mélyebb lesz, úgyhogy nincs más út, csak a kiadások lefaragása. Emellett persze, hangsúlyozta Gyurcsány, nem lehet az MSZP szociálisan érzéketlen. De csak okosan, ugyanis a baloldali populizmus semmivel nem jobb. Úgyhogy folytatni kell a reformpolitikát, a köz- és felsőoktatásban, az egészségügyben.

Keressenek új miniszterelnököt!

Majd jött a miniszterelnök búcsúmonológja. "Tavaly januárban azt mondtam az elnökségnek, hogyha nem sikerül növelni támogatottságunkat, ki kell nyitni egy sor kérdést. Hát a népszerűségünk nem nőtt. Azt hallom, azt üzenik nekem, hogy a változásokhoz szükséges hangulatnak és az ellenzék józan magatartásának én vagyok az akadálya. Így ezt az akadályt én megszüntetem. Arra kérem a kongresszust, hogy bízza meg a választmányt, hogy keressen egy új miniszterelnököt (és új kormányt), majd két hét múlva egy rendkívüli kongresszus döntsön az új kormányfőről. (Akit aztán a parlament választ meg, egy konstruktív bizalmatlansági indítványról döntve.)

1600 napja vagyok miniszterelnök, egyetlen cél vezetett: olyan döntéseket hozni, amelyek hazámat szolgálják. A hibákért elnézést kérek. Amikor ezt a döntést meghoztam, egyetlen dolog járt a fejemben: mi jó Magyarországnak, mi jó a magyar baloldalnak. Féltem az országot, a cselekvésképtelenségtől, hogyha most nem változtatunk, akkor a harc tárgya a személy (Gyurcsány), és nem az ország.

"De nem kívánok elmenni, nem kívánok elmenni, politikus lettem, és az is maradok, hosszútávon az országért tenni tudó emberek sokaságát kívánom gyarapítani – mondta. – Vezetni szeretném a szocialista pártot. És olyan politikához szeretnék támogatást adni, ami végigviszi a reformokat, és szeretnék megküzdeni azért, hogy 2010-ben ne egy erőszakos érzéketlen politikai erő vegye át a hatalmat. És azt szeretném, ha ez a párt ismét megrázná magát, és felállna, ahogy tette 2002-ben, 2006-ban, és ahogy nem roppant össze a koalíciós szakítás után.