Gyurcsány javaslatokkal teli fiókot hagy utódjára

2009.03.22. 13:53
A Fideszt is bevonná a kormányalakítási tárgyalásokba Gyurcsány Ferenc, hogy az új kabinet stabil többséget élvezhessen a parlamentben. Az új kormányfőnek az eddigieknél is keményebb intézkedéseket kell hoznia az ország egyensúlyi helyzetének helyreállításához.

„Nyitott nemzeti kormányt szeretnék alakítani, ami segít, hogy a válság közepette magára találjon a gazdaság, de egyszerre enyhíti a szociális feszültségeket is" - foglalta össze a leendő kabinet ars poeticáját Gyurcsány Ferenc vasárnapi sajtótájékoztatóján. Ennek érdekében nem csak az MDF-fel és az SZDSZ-szel, hanem a Fidesszel is tárgyalásokat kezd az MSZP, hogy stabil többség állhasson az új kormány mögé.

Gyurcsány szerint nehéz dolga lesz az új kormánynak, hiszen az már egyértelmű, hogy kormánya február 16-i válságcsomagjánál is keményebb intézkedésekre van szükség az ország egyensúlyi helyzetének visszaállításához.

Az átmenetet szerinte megkönnyíti, hogy nem lesz interregnum, hiszen az új kormány konstruktív bizalmatlansági indítvány után alakulhat meg. Azaz, a Gyurcsány-kabinet egészen az indítvány megszavazásáig teljes jogú kormányként működhet.

És működni is fog, ráadásul kettős terhelés alatt, mert a minisztériumok Gyurcsány utasítására már a leendő kabinet számára is készítenek előterjesztéseket. "Nem kezdhetnek üres fiókkal" - mondta. Az persze már az új kabineten múlik, hogy a javaslatokat felhasználja-e.

Gyurcsány megerősítette, hogy az MSZP elnökségi ülésén már elhangzottak lehetséges miniszterelnökök nevei is, de ezek közül egyet sem kívánt elárulni. Abban azonban biztos, hogy a parlamenti pártok meg tudnak állapodni az új kormányfő személyében.

Az MSZP április 6-án fogja benyújtani konstruktív bizalmatlansági indítványát a parlamentben, melyről húsvét után, április 14-én szavazhatnak a képviselők.