Gyurcsány megszünteti önmagát, mint akadályt

2009.03.22. 08:23
Gyurcsány Ferenc szombat reggel bejelentette, hogy készen áll a lemondásra. Ezzel véget érhet 2004 ősze óta tartó miniszterelnöki megbízatása. Az MSZP-nek továbbra is elnöke marad.

Gyurcsány Ferenc szombat reggel közölte az MSZP elnökségével és az SZDSZ elnökével, hogy kész távozni a kormány éléről.

A miniszterelnök távozási szándékát néhány órával később az MSZP kongresszusa előtt is megismételte. A hír a párt tagjait meglepetésként érte. Beszéde végén felállva hosszan tapsolták. A párt néhány vezetője is csak az utolsó percekben értesülhetett a döntésről. Hogy előzetesen kiket avatott be, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a párt vezérkarához tartozó Lamperth Mónika, és a földművelésügyi miniszter Gráf József egyaránt azt mondták, hogy csak szombaton értesültek a döntésről.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Gyurcsány Ferenc távozását így indokolta: "Azt hallom, azt üzenik nekem, hogy a változásokhoz szükséges hangulatnak és az ellenzék józan magatartásának én vagyok az akadálya. Így ezt az akadályt én megszüntetem." A beszéd részletes összefoglalóját itt olvashatják.

Gyurcsány azt szeretné, ha a parlament konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal váltaná le. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szavazással kell döntenie a parlamentnek a kormány távozásáról és az új miniszterelnök személyéről. Mivel az MSZP-nek nincs többsége a parlamentben, ehhez ellenzéki képviselőket is az új kormányfő mögé kell állítani. Sőt, még arra is szükség lesz, hogy két hét múlva az MSZP kongresszusa ismét összeüljön, és szavazzon az új kormányfő elfogadásáról. E forgatókönyvről itt olvashat részletesen.

Az MSZP a jövő hét elején egyeztetni akar a többi parlamenti párttal az új kormányfő személyéről. Elsősorban régi koalíciós társukra, az SZDSZ-re számíthatnak. Fodor Gábor pártelnök üdvözölte Gyurcsány döntését, és minden jel arra utal, hogy az SZDSZ kész egyeztetni a szocialistákkal egy közös, adott esetben szakértőinek nevezett, tehát nem pártokhoz kötődő személy kiválasztásáról. Sokan úgy gondolják, hogy az SZDSZ hamarosan visszatér a kormányba, erről itt olvashat részletesen, illetve Fodor Gábor véleményét itt ismerheti meg.

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya ezzel szemben azt javasolta, hogy az ellenzéki pártok fogjanak össze, és az MSZP kihagyásával állítsanak közös jelöltet. Matematikailag lenne esélye egy MDF-SZDSZ-Fidesz-KDNP koalíciónak, azonban egyik érintett sem jelezte, hogy készen állnának egy ilyen szövetségre.

02

A Fidesz nem akar egyeztetni senkivel új miniszterelnökről. Navracsics Tibor frakcióvezető szerint olyan kormányra van szükség, ami egyértelműen bírja az emberek bizalmát, így szerinte az előre hozott választás az egyetlen jó megoldás. Ennek érdekében hétfőn a Fidesz a parlamentben javasolni fogja az Országgyűlés feloszlatását. Ha ez sikerül, akkor az EP-választással egy napon, június elején lehetne országgyűlési választást is tartani. Ehhez azonban a Fidesz, a KDNP és az MDF is kevés, szükségük lenne a szabad demokraták vagy néhány szocialista csatlakozáshoz is, amire kicsi az esély. Az előre hozott választás esélyeiről itt olvashat részletesen.

Egyelőre nincs hír arról, hogy ki követheti Gyurcsányt a miniszterelnöki székben. Eddig egyetlen önként jelentkező volt, Bokros Lajos, az MDF EP-listájának vezetője, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere. Bokros bejelentkezéséről itt olvashat részletesen. Bokros esélyei azonban nagyon alacsonyak. Már szombaton jelezte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, hogy kizárt, hogy az MSZP őt akarja, és elutasítóan nyilatkozott róla az SZDSZ elnöke is. A lehetséges utódok közül Gráf József földművelésügyi miniszter a sajtónak azt mondta, hogy nem tartja magát elég felkészültnek. A további elvben lehetséges jelöltekről itt olvashat részletesen.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP kongresszusa közben megválasztotta a párt új vezetőit. Gyurcsány Ferencet kihívó nélkül és nagy többséggel ismét a párt elnökének választották. Az elnökhelyettesek Lamperth Mónika és Szekeres Imre lettek. A tisztségért még induló Juhász Ferenc a kongresszus előtt visszalépett. A párt alelnökei: Mesterházy Attila, Kiss Péter és Ujhelyi István lettek. Az indulók közül nem lett alelnök a párt egyik korábbi elnöke, Hiller István.

A párt új elnökségének a névsora a következő: Veres János, Juhász Ferenc, Bárándy Gergely, Hiller István, Vadai Ágnes, Herczog Edit, Varga László és Puch László.