Lezárták a miniszterelnöki rezidencia környékét

2009.03.23. 09:28
A Köztársasági Őrezred lezárta a a miniszterelnöki rezidencia környékét. A II. kerületi Szemlőhegyi út érintett szakaszának zárását a kialakult belpolitikai helyzet adta esetleges kockázatokkal indokolják.

A Köztársasági Őrezred indoklása szerint "a kialakult belpolitikai helyzetre tekintettel nem zárható ki, hogy a védett rezidencia környezetébe engedélyezett vagy spontán demonstrációk során, illetőleg azt követően nem alakulnak ki olyan magatartások, melyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a rezidencia és így a védett személy biztonságára."

A Köztársasági Őrezred vezetője arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy a zárással kapcsolatos intézkedést "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel egészítse ki."

A lezárt rész pontosan a II. kerület Szemlőhegyi út Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakaszán, a Szemlőhegyi út 40. és 48., és a Szemlőhegyi út 33/A és 37. számok közötti terület. Az őrezred szerint a zárás helyének pontos meghatározására azért van szükség, hogy mindenki előtt nyilvánvaló legyen, hol gyakorolhatja korlátozás nélkül a gyülekezési jogát, vagy tarthat egyéb nyilvános rendezvényt.

A zárás vasárnap reggel kezdődött és egyelőre április 5-ig tervezik fenntartani.