Nem akarja a milliárdos pluszbevételt a XI. kerület

2009.03.23. 14:00 Módosítva: 2009.03.23. 14:07
Molnár Gyula polgármester, valamint az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők megtorpedózták a két nagy újbudai szórakozóhely, a Rio Cafe és a Zöld Pardon büntetését. Az ellenzék a hozzájárulás nélkül használt közterületekért elvileg kötelezően kirovandó tízszeres díjtétel behajtását indítványozta, de a kormányoldal leszavazta, így a kerület több mint egymilliárd forintos bevételtől esett el.

Két szabadtéri szórakozóhely, a Rio Cafe és a Zöld Pardon évek óta engedély nélkül használja az általuk bérelt terület négyszeresét. A Goldmann téri illegális közterület-foglalásra az Index 2008-as cikke hívta fel a figyelmet, akkor, egy éve vizsgálat is indult az ügyben.

A Fidesz két helyi képviselője, Sölch Gellért és Kupper András a napokban indítványozta, hogy az önkormányzat állapítsa meg végre a jogosulatlan területhasználatot, és szabjon ki a tízszeres bérleti díjat visszamenőleg arra az időszakra, amelyen bizonyítani lehet a túlterjeszkedést. A fideszesek szerint a Rio esetében 2003-tól, a ZP esetében 2005-től javasolták megszavazni az elvileg kötelező büntetést, amely Kupper számításai szerint az 2008-ban 13,6 millió forintos éves bérleti díj alapján 1-1,2 milliárd forintot tehet ki.

Indoklásuk szerint a XI. kerület önkormányzat közterület-használatot szabályozó rendelete kimondja, hogy „aki közterületet közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben - a ténylegesen használt időtartamra és területre vonatkozóan - az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét kell megállapítani".

A jelentős pluszbevételt jelentő javaslattal az újbudai szocialisták és szabaddemokraták nem értettek egyet, ezért leszavazták.

De nem támogatták Molnár Gyula ellenindítványát sem, amely a közterület-használati rendeletet szelídítette volna megszüntetve a tízszeres büntetés kötelező jellegét. Molnár javaslata az önkormányzatnak mérlegelési lehetőséget adott volna, hogy legalább kétszeres, de legfeljebb tízszeres büntetést szabjon ki.

A két javaslat leszavazása után a szórakozó helyek körül továbbra is változatlan a helyzet.