Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem akarja a milliárdos pluszbevételt a XI. kerület

2009.03.23. 14:00 Módosítva: 2009-03-23 14:07:41
Molnár Gyula polgármester, valamint az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők megtorpedózták a két nagy újbudai szórakozóhely, a Rio Cafe és a Zöld Pardon büntetését. Az ellenzék a hozzájárulás nélkül használt közterületekért elvileg kötelezően kirovandó tízszeres díjtétel behajtását indítványozta, de a kormányoldal leszavazta, így a kerület több mint egymilliárd forintos bevételtől esett el.

Két szabadtéri szórakozóhely, a Rio Cafe és a Zöld Pardon évek óta engedély nélkül használja az általuk bérelt terület négyszeresét. A Goldmann téri illegális közterület-foglalásra az Index 2008-as cikke hívta fel a figyelmet, akkor, egy éve vizsgálat is indult az ügyben.

A Fidesz két helyi képviselője, Sölch Gellért és Kupper András a napokban indítványozta, hogy az önkormányzat állapítsa meg végre a jogosulatlan területhasználatot, és szabjon ki a tízszeres bérleti díjat visszamenőleg arra az időszakra, amelyen bizonyítani lehet a túlterjeszkedést. A fideszesek szerint a Rio esetében 2003-tól, a ZP esetében 2005-től javasolták megszavazni az elvileg kötelező büntetést, amely Kupper számításai szerint az 2008-ban 13,6 millió forintos éves bérleti díj alapján 1-1,2 milliárd forintot tehet ki.

Indoklásuk szerint a XI. kerület önkormányzat közterület-használatot szabályozó rendelete kimondja, hogy „aki közterületet közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben - a ténylegesen használt időtartamra és területre vonatkozóan - az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét kell megállapítani".

A jelentős pluszbevételt jelentő javaslattal az újbudai szocialisták és szabaddemokraták nem értettek egyet, ezért leszavazták.

De nem támogatták Molnár Gyula ellenindítványát sem, amely a közterület-használati rendeletet szelídítette volna megszüntetve a tízszeres büntetés kötelező jellegét. Molnár javaslata az önkormányzatnak mérlegelési lehetőséget adott volna, hogy legalább kétszeres, de legfeljebb tízszeres büntetést szabjon ki.

A két javaslat leszavazása után a szórakozó helyek körül továbbra is változatlan a helyzet.