Szociális javaslatokkal egészíti ki csomagját a Reformszövetség

2009.03.24. 18:50
A Reformszövetség kedden megalakult társadalompolitikai munkacsoportja gazdaságpolitikai csomagjának kiegészítésére fogalmaz meg javaslatokat. A következő hetekben azon dolgoznak majd Glatz Ferenc vezetésével, hogy a jelenlegi szolgáltatási és szociális rendszerre milyen hatást gyakorol a pénzügyi válság, illetve meddig finanszírozható a rendszer változatlan formában.

Megalakult a Reformszövetség társadalompolitikai munkacsoportja, ami négy témakörben dolgozza ki a gazdaságpolitikai csomagot kiegészítő javaslatait, közölte kedden a Reformszövetség.

Ezekben az elkészült programban említett, de részleteiben még nem kifejtett társadalmi tényezők kapnak hangsúlyt. Fontos ugyanis, hogy a kiadások racionalizálásával felszabaduló forrásokat megfelelő módon osszák el a társadalmi krízis elkerülése és a következő generációk jövője érdekében, írták.

A munkacsoportot Glatz Ferenc akadémikus, alapító tag, a javaslat kidolgozója vezeti.

Az elkövetkező hetekben diagnózist és prognózist állítanak össze, hogy a jelenlegi szolgáltatási és szociális rendszerre milyen hatást gyakorol a pénzügyi válság, illetve meddig finanszírozható a rendszer változatlan formában. Glatz Ferenc előterjesztése alapján a szegénység anyagi-kulturális-erkölcsi helyzetére gyakorolt hatása; a nyugdíjasok, illetve idős emberek jövője; a vidéki térségek fejlődése-hanyatlása, különös tekintettel a kistelepülésekre és a leghátrányosabb helyzetű kistérségekre, valamint a munkaerőképzés és munkaerő-átképzés rövid és középtávú programja témaköreit dolgozzák fel.

A munkacsoport felméri a tervezett és a Gazdaságpolitikai Munkaközösség által javasolt államháztartási változtatások kihatását a társadalom egyes, mindenekelőtt hátrányos helyzetű csoportjaira, emellett alternatív javaslatokat dolgoz ki az ellátó rendszerek reformjára.

Az alakuló ülésen Glatz Ferenc hangsúlyozta, a gazdaságpolitikai javaslatcsomag alapelvei nem csorbulhatnak. Meg kell őrizni az állam fizetőképességét, megakadályozni a további eladósodást, felszámolni az értelmetlen állami beruházásokat, szükséges a vállalkozásélénkítő és munkahelyteremtésre ösztönző adópolitika, valamint a bürokrácia drasztikus csökkentése, és új szakmunkásképző, átképző rendszer kiépítése, olvasható a közleményben.