Pénzügyeseknek tetszene a Surányi–Bokros-duó

2009.03.25. 14:51 Módosítva: 2009.03.25. 14:53
Pénzügyi körökben nem tartanák rossznak egy Surányi-Bokros duó összeállását: az MSZP–SZDSZ támogatású Surányi György kormányában Bokros Lajos kapná újra a pénzügyi tárcát. Az MDF szerint ez a kombináció kizárt, Bokros vagy miniszterelnök lesz egy egységkormány élén, vagy nem vállal semmilyen posztot.

Az Index információi szerint a hazai üzleti világban sokan nem bánnák, hogy a felmerült miniszterelnök-jelöltek közül kettő is bekerülhetne egyszerre a Gyurcsány Ferencet váltó új kormányba. Pénzügyi körökben azt szeretnék, ha a monetáris fegyelem jegyében Surányi György és Bokros Lajos együtt kapnának felelős posztot a kabinetben: a nagyobb párttámogatásra esélyes Surányi miniszterelnökként, Bokros pedig pénzügyminiszterként.

Surányi György és Bokros Lajos
Surányi György és Bokros Lajos

Az MDF-ben viszont elképzelhetetlennek tartják, hogy EP-s jelöltjük bármilyen poszton szerepet vállaljon a kormányoldal által kinevezett kormányban. „Bokros nem vállal altiszti szerepet, vagy vezénylő tábornok, vagy semmi" - fogalmaztak, leszögezve, hogy az MDF-ben nem lenne olyan elnökség és választmány, amelyik megszavazná az MSZP-vel való nyílt együttműködést.

A pártban azt mondják, azért sem érdemes „aprópénzre váltani" Bokrost, mert a napokban hirtelen a közvélemény előtt is világossá vált, hogy Gyurcsány és Orbán Viktor mellett van Magyarországon egy harmadik potenciális miniszterelnök-jelölt is, ezt pedig a párt a későbbiekben is kamatoztatni tudja majd.

Az MDF-es vezetésből az Indexszel azt közölték, hogy szombaton Bokros nem tudott egyeztetni a párttal, mielőtt az egyik tévéstáb reagáltatta az MSZP kongresszuson elhangzottakra. Dávid Ibolya ezért még aznap kiegészítette a listavezetőt azzal, hogy ellenzéki egyeztetést kezdeményezett a kormányváltásról.