Csődközelben az MDF

2009.03.25. 13:37 Módosítva: 2009.03.25. 13:41
Eladósodott, elvesztette egyik legfontosabb bevételi forrását, mégis költekezik az MDF. Jön a kampány, nem működnek a vidéki szervezetek.

Üres kasszával kénytelen nekivágni az uniós választásnak a Magyar Demokrata Fórum. A párt a hétvégén reprezentatív, az Európa Hajón tartandó nyitóeseménnyel indítja a válságmenedzserként bemutatott Bokros Lajos vezette EP-lista két és fél hónapos kampányt. A pénzhiány miatt a vidéki szervezetek viszont attól tartanak, hogy mire eljön a választás, egy fillérjük sem marad.

Az Index információi szerint a párt az utóbbi időben legalább 150 millió forintos tartozást halmozott fel, és az országgyűlési frakció megszűnésével kiesett a képviselőcsoportnak járó évi 80 milliós állami támogatásból származó bevétel is.

Az MDF már eddig is végletes takarékoskodásra kényszerítette a megyei és a fővárosi szervezeteket. Az középszintű pártszervezeteknek a szervező fizetésén kívül havonta egységesen 200 ezer forint állt rendelkezésre a párt működtetésére. Azokban a megyékben, ahol az MDF nem rendelkezett saját ingatlannal, az összeg jelentékeny részét bérleti díjra kellett fordítani.

Az eladósodottság ellenére a párt a múlt hónapban országos óriásplakát kampányt rendelt, amelyben Nincs mese, válság van szlogennel próbálták felhívni Bokros Lajos fellépésének szükségességére a szavazók figyelmét.

A financiális problémák a Tisztelet Társasága által delegált Vas János kiléptetése után súlyosbodtak. Dávid Ibolya akkor a magyar politikában addig szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogy a képviselő elvesztését a pénzügyi oligarchákkal folytatott küzdelmének tudja be.

A pártvezetésnek viszont nem csak a pénzhiánnyal kell megküzdeni. Bokros beemelése miatt már a pártelnök elleni szervezkedés is szóba került. Gémesi György egy tévéinterjúban azt állította, többen megkeresték az MDF-ből, hogy vegyen részt a párt vezetésének újraszervezésében, mert ez még szerinte egyáltalán nem lefutott ügy. Gémesi György szerint a régi MDF eltűnt, a párt "átevezte magát" a baloldalra. Az MDF a túlélésért küzd, és ezért a célért mindent feláldoz, ezért új vezetőséget kellene felállítani.