Titkos jelöltben bízik az SZDSZ

2009.03.26. 11:21 Módosítva: 2009.03.26. 12:33
Csütörtökön járna le az SZDSZ által a közös miniszterelnök-jelölt megtalálására szabott határidő, de erről már mindenki hallgat. Pedig csütörtökre úgy néz ki, nem lesz jelölt, hiszen Surányi György visszamondta a felkérést. Úgy tudjuk, a két pártnak van egy titkos jelöltje is. Róla egyelőre annyit tudni, hogy Surányihoz hasonlóan párton kívüli szakember.
Surányi György
Surányi György

"Ha csütörtökig nem merül fel érdemi miniszterelnök-jelölt, akkor
előrehozott választások lehetnek" – jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a parlamentben hétfőn, Gyurcsány Ferenccel folytatott egyeztetése után. A csütörtök eljött, de az SZDSZ már nem ragaszkodik a dátumhoz, mondván van közös jelölt, Surányi György. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke azonban csütörtök dél körül elutasította a jelölést.

A határidő jelentősége, hogy a kétharmados választójogi törvény megváltoztatása nélkül csütörtökön lehetne utoljára egy napra, június 7-re kiírni az európai parlamenti és az előrehozott országgyűlési választásokat. Gusztos Péter csütörtök reggeli, a Napkeltének adott nyilatkozatában már kijelentette, biztosan nem lesznek előrehozott választások június 7-én.

Surányi kiesése azonban nem jelenti az SZDSZ és a szocialisták konzultációjának végét. Surányi nyilatkozata után Horn Gábor, az SZDSZ tárgyalódelegációjának tagja azt mondta, pártja most az MSZP újabb javaslatára vár. Több szabaddemokrata forrás szerint a két pártnak van egy titkos jelöltje is, akiben meg tudnak egyezni. A titokzatos jelölt Surányi Györgyhöz hasonló karakter, azaz pártonkívüli gazdasági szakember. Úgy tudjuk, Jaksity György volt tőzsdei elnök, a Concorde alapítójának neve merült fel.

Jaksity György
Jaksity György

A feltételeknek még Király Júlia, az MNB alenöke is megfelelne, de ő a hét elején azt mondta lapunknak, hogy MNB-alelnöki megbízatása 2013-ig tart, és hogy egyelőre nem kapott megkeresést. Csütörtökön megerősítette ezt, mint mondta, hosszú távon is szakmájában szeretne maradni. Jaksity Györgyöt értesüléseink szerint a szocialisták korábban arra hivatkozva vetették el, hogy "nem ismerik". Március 24-én, amikor az MSZP bedobta Vértes András nevét, a szabaddemokraták Surányival, Békesivel és Jaksittyal válaszoltak.

Érdeklődésünkre Horn azt mondta, Jaksity neve "sajnos nem" merült fel az egyeztetéseken. Mint mondta, az SZDSZ nem is kíván újabb neveket felvetni, hiszen nem az ő feladatuk a miniszterelnök-jelölés, így "ésszerű időn belül" várják az MSZP újabb javaslatát.

Király Júlia
Király Júlia

Az SZDSZ tehát kihátrálni látszik az előrehozott választások mögül – bár reggeli nyilatkozatában Gusztos most egy április 6-i határidőt emlegetett a megállapodásra, ami után az SZDSZ megszavazná a parlament feloszlatását. Ez azonban nem áll érdekében az SZDSZ-nek, ahogy az MSZP-nek sem, hiszen a párt támogatottsága nem sok jót ígér egy előrehozott választáson. Ugyanez igaz az MDF-re is, amelynek szintén finomodott a hét eleji, a parlament feloszlatását támogató álláspontja.

Az MDF frakciója Csáky András kilépésével március közepén megszűnt. Csáky Bokros Lajos EP-listavezetői jelölése miatt lépett ki a pártból, mellette még három MDF-es, Hock Zoltán, Petkó András és Katona Kálmán fejezte ki nemtetszését a párt "balratolódása" miatt. Így is marad még hat MDF-es képviselő, és az ő támogatásuk megszerzése éppen elég lehet az MSZP-nek a parlamenti többség biztosításához.